BBQ asperges - Kers - Burrata - Verse kruiden
Barbecue, Recepten, Voorgerechten

BBQ asperges – Kers – Burrata – Verse kruiden

Print Friendly, PDF & Email

14 juni 2024 is het World Verdejo Day. Op deze dag vieren we het veelzijdige karakter van de verdejo druif. De mix van geurige verse vruchten als perzik, peer en citrusfruit met daarbij vers geplukte groene kruiden, verkwikkende zuren en een zacht mondgevoel is uniek. Met zo’n wijn kan je alle kanten op. Wijzelf noemen Rueda Verdejo een allemansvriend. Heerlijk als terrasjeswijn, maar door al die lekkere karaktertrekjes, ook heel goed te combineren met bv bij sushi, sashimi, salades en lichte gerechten met vis, kip en groenten.

Wij combineren deze keer de Rueda Verdejo met op de barbecue gegrilde asperges, romige burrata, pijnboompitten, verse tuinkruiden en kersen die op de bbq zijn gekarameliseerd met sojasaus. Een heerlijke tip van de vrienden van Zouterover. We grillen de asperges kort op de barbecue. Daarna maken we een bedje van de schillen op de barbecue (indirecte warmte) om de asperges verder op te garen. Het vocht dat in de schillen zit, stoomt je de asperges gaar.

De combinatie van asperges met kersen is voor mij ook nieuw. Eerlijk gezegd stond ikzelf er een beetje sceptisch tegenover. Maar deze combinatie kwam tot stand via de app van Foodpairing. Het resultaat is werkelijk overheerlijk!

Nodig

  • 1/2 kg witte asperges
  • 1 bol burrata
  • olijfolie
  • peper, zout en tijm
  • verse tuinkruiden (dille, oregano, basilicum, rucola, bloemen van rucola, mosterdsla, …. )
  • 100 g kersen
  • 3 el sojasaus
  • limoen
  • 2 el pijnboompitten

Doen

  • Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Zet even apart
  • Schil de asperges van kop tot teen, breek het kontje er af
    (bewaar de schillen om de asperges op te garen)
  • Wrijf de asperges in met olijfolie, kruid deze met peper, zout en tijm
  • Warm de bbq op tot 200 graden. Zorg dat je een direct en een indirect zone hebt *

  • Ontpit de kersen, doe deze samen met de sojasaus in een hittebestendig schaaltje
  • Plaats het schaaltje met kersen op de barbecue rooster naast het vuur

  • Grill de asperges kort boven het voor zodat je een mooie grillpatroon krijgt
  • Maak ondertussen van de schillen een bedje op de rooster om indirect te grillen
  • Leg de kort aangebakken asperges op de aspergeschillen
  • Sluit het deksel van de barbecue, laat gedurende 10 minuten bakken
  • Controleer of de asperges gaar zijn
  • Haal de asperges en de kersen van de barbecue
  • Schik de gegrilde asperges op het bord
  • Snij de burrata in 4, verdeel deze op de asperges
  • Strooi er pijnboompitten over
  • Verdeel er de gebakken kersen over
  • Sprenkel er olijfolie over, kruid met peper en zout
  • Werk af met verse tuinkruiden en rasp van limoen
  • Schenk een fris glaasje Rueda Verdejo in
  • Geniet

Direct en een indirect grillen

  • Direct grillen wil zeggen dat je je vlees, vis of groenten rechtstreeks boven de hete briketten grilt.
  • Bij indirect grillen worden de kolen in de barbecue aan één zijde van de barbecue geplaatst. De ingrediënten worden niet boven, maar naast het vuur gebakken.

Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en oSérieux en Rueda wijnen


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *