Brandade van wijting - Eitje 62 - Kervel
Recepten, Voorgerechten

Brandade van wijting – Eitje 62 – Jus van kervel

Brandade van wijting

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 31ste keer een ‘Vis van het Jaar’ gekozen. Dit jaar staat wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Hoog tijd om hier verandering in te brengen met deze overheerlijke brandade van wijting.

Eitje 62

Dat eieren niet bij 100 graden Celcius hoeven te worden gekookt, is een feit. Een ei stolt namelijk al bij 62 graden. Bij die temperatuur heeft het ei wel meer tijd nodig dan de gebruikelijke vier of vijf minuten. Zo garen wij de eieren 2 uur op 62 gaden in de Magimix Cook Expert. Buiten alle kook, bak en mix mogelijkheden van dit toestel, kan je hem ook perfect gebruiken als warmwaterbad. Zonder dit toestel kan je de eitje pocheren.

Nodig voor 4 personen:

  • 250 g aardappelen
  • 300 g wijting
  • 30 g boter
  • 50 ml melk
  • 2 lente uitjes
  • peper en zout
  • 130 ml visbouillon
  • 60 g kervel + een beetje voor de afwerking
  • verse scheuten (bv. erwt)
  • 4 eieren

Doen:

  • Vul de Magimix Cook Expert met voldoende water.
  • Laat dit opwarmen tot 62 graden
  • Stel het EXPERT-programma in op 2 uur / snelheid 0 / 62°C.
  • Gaar de eitjes gedurende 2 uur in de Magimix Cook Expert
  • Mix ondertussen 60 g kervel met 130 ml visbouillon
  • Giet dit door een fijne zeef, breng op smaak met peper en zout
  • Schil en was de aardappelen, kook deze gaar
  • Snij de wijting in stukken van 2 cm
  • Doe de wijting, room en boter in een kleine kookpot met deksel
  • Zet dit op het vuur, laat de wijting zachtjes garen
  • Giet de aardappelen af
  • Meng de wijting met room en boter onder de aardappelen
  • Breng deze brandade op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Snij de lente uitjes fijn, meng deze onder de brandade
  • Schik de Brandade op het bord, maak een kuiltje voor het ei
  • Breek hierin het gegaarde ei
  • Giet rond de brandade de jus van kervel
  • Werk af met verse kervel en eventueel erwten scheuten

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *