Cassoulet
Cassoulet is een Franse regionale specialiteit met witte bonen en vlees. Traditioneel worden verschillende soorten vlees zoals spek, worst of gekonfijte eendenbout met witte bonen in een grote pot langzaam gaar gestoofd in de oven. Voor deze variant gaan we aan de slag met konijn. Voor extra smaak voegen we ook spek en worst toe.
Nodig voor 4 personen
- 1 konijn
- 2 worsten
- 150 g gerookt spek
- 250 g droge witte bonen
- 1 blik tomatenblokjes
- 70 g tomatenpuree
- 1 ui
- 2 wortel
- 1 takje tijm, rozemarijn en blaadje laurier
- bouillon
- 500 g krieltjes
Doen:
Let op: Laat de droge witte bonen 12 uur tot in nacht weken in koud water
- Snij het konijn in stukken, kruid met peper en zout
- Bak de stukken konijn bruin in een ruime stoofpan met vetstof
- Haal het konijn terug uit de pot
- Snipper de ui fijn, rasp de look fijn
- Stoof de ui en look aan in de stoofpan
- Snij de wortel in blokjes
- Voeg de spekreepjes en blokjes wortel toe, bak deze mee aan
- Voeg de tomatenpuree toe, stoof deze mee aan
- Doe de stukken konijn terug in de stoofpan
- Voeg tomatenblokjes, witte bonen, tijm, rozemarijn en laurier toe
- Vul aan met bouillon tot het konijn onder staat
- Breng het geheel aan de kook
- Laat 1,5 uur zachtjes pruttelen
- Contoleer of de witte bonen gaar zijn
- Laat indien nodig nog een beetje langer pruttelen
Krieltjes
- Spoel de aardappelen, snij deze doormidden
- Meng de aardappelen met een flinke scheut olijfolie
- Kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn
- Verspreid de aardappelen op een ovenplaat met bakpapier
- Bak deze gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.