Polenta is een typisch Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van mais. Het is een lekker alternatief voor pasta of aardappels. Zo eet je s’avonds eens iets anders als vlees/groenten en aardappel
Recept voor 2 personen
Ingrediënten:
- 350 gr chipolata
- 0,6 l kippenbouillon
- 1 uien, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1 klontje boter
- 1 scheutje olijfolie
- 10 gekonfijte tomaatjes ( op olie)
- tijm (verse of gedroogde)
- 1 scheutje witte wijn
- peper /zout
- 150 g polenta
- 50 g boter
- 75 g Parmezaanse kaas
- rucola
Werkwijze:
- Bak de chipolata aan in een beetje boter en olijfolie tot ze een mooie bruine kleur hebben (ze hoeven nog niet gaar te zijn)
- Haal de chipolata’s terug uit de pan en giet de boter weg
- Smelt opnieuw een klontje boter en stoof er de ui en look in aan
- Snij de gekonfijte tomaatjes in stukjes en voeg deze toe aan de uien
- Voeg ook een beetje tijm toe en laat dit enkele minuten stoven
- Voeg de chipolata terug toe samen met een scheut witte wijn
- Laat dit nog een 10 minuten sudderen en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout
- Warm ondertussen de kippenbouillon op voor de polenta
- Als de bouillon kookt voeg je al roerend de polenta toe
- Blijf zeker een 5 tal minuten roeren tot dat de polenta gaar is
- Als hij te vast is kan je nog een scheutjes water of bouillon toevoegen
- Werk de polenta af met een klontje boter en geraspte Parmezaanse kaas
- Kruid hem met peper en zout
- Naar eigen smaak kan je je bord afwerken met een beetje rucola
Recept met dank aan Jeroen Meus (dagelijkse kost)