Lekker, snel & makkelijk: Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met ‘arme’ ingrediënten als buikspek, parmezaan en ei. Het komt van origine uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië. In Italië gebruiken ze geen room in dit gerecht en ook vele mensen vinden dit een doodzonde. Ik gebruik eigenlijk wel room om het gerecht een beetje smeuiger en bourgondischer te maken.
Ingrediënten:
- 320 gr spaghetti of capellini
- 200 gr gerookte spekblokjes
- 2 eieren
- 100 gr parmezaan
- 1 dl room
Werkwijze:
- Bak de blokjes spek krokant
- Rasp de parmezaan
- Meng de eieren met 80 gr parmezaan, en de room, kruid dit mengsel met peper (dit gerecht is al zout genoeg door het spek)
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water
- Giet de pasta af en doe het terug in de kookpot (af het vuur)
- Voeg de gebakken spekblokjes en het mengsel van ei en parmezaan toe
- Roer alles goed onder elkaar en zet het deksel op de pot
- Laat dit 2 minuutjes rusten
- Serveer met de overschot van de geraspte parmezaanse kaas