Warm gerookte zalm met tagliatelle en asperges
Hoofdgerechten, Recepten

Warm gerookte zalm met tagliatelle en asperges

Warm gerookte zalm

Eerder verscheen er op de blog al een recept om zelf zalm koud te roken. Een absolute delicatesse. Terwijl je bij koud roken ongeveer 21 uur geduld moet hebben (7 u pekelen, 7 u roken en 7u rusten) is je warm gerookte zalm al klaar in 4 uur. Deze zalm moet je maar 3 uur pekelen. Ook het warm roken duurt maar ongeveer 3 kwartier. 

Warm gerookte zalm met tagliatelle en asperges

Nodig voor 4 personen

Zalm

  • 4 zalmfilets van 200 g met vel
  • 200 g grof zeezout
  • 50 g suiker
  • kruiden naar eigen smaak (jeneverbes, zwarte peper, …)
  • houtsnippers om warm te roken

Warm roken

  • Dep de zalm droog met een keukenrol.
  • Meng voor de pekel het zout, suiker en kruiden
  • Leg een laagje zout in een ovenschaal, leg hierop de zalmfilets
  • Bedek de zalm met de resterende pekel. Laat de zalm 3 uur in de pekel liggen
  • Spoel de zalm af en dep deze droog met keukenpapier
  • Laat de zalm onafgedekt 2 uur drogen in de koelkast
  • Warm de barbecue of rookoven op tot 75 graden (indirecte warmte)
  • Laat een handvol houtsnippers 15 minuten wellen in water, laat deze nadien weer 15 minuten uitlekken
  • Leg de zalm met de huidkant op een stuk aluminiumfolie en plaats het op het rooster van de bbq.
  • Gooi de houtsnippers op de hete briketten
  • Laat de zalm ongeveer 45 minuten warm roken
  • Wanneer de zalm een kerntemperatuur heeft van 60 graden is hij klaar

Pasta met asperges en dragon

  • 440 g tagliatelle
  • 1/2 kg witte asperges
  • 1/2 kg groene asperges
  • waterkers
  • 1 bussel verse dragon
  • olijfolie

Doen

  • Kuis de asperges, kook deze beetgaar
  • Snij de asperges in de lengte doormidden
  • Kook de tagliatelle beetgaar, giet de pasta af maar bewaar 1 dl kookvocht
  • Snij de dragon fijn
  • Meng de dragon, 1 dl kookvocht en een flinke scheut olijfolie door de pasta
  • Meng vervolgens de asperges door de pasta
  • Breng de pasta op smaak met peper en zout

Afwerking

  • Verdeel de pasta met asperges over enkele borden
  • Leg hierbij de warm gerookte zalm
  • Werk af met verse waterkers

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *