Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een crustardachtig dessert, met daar overheen een gekarameliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het dessert is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittanië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille. Jaren ben ik opzoek geweest naar het perfecte recept. En eindelijk is het gelukt. Succes !
Om dit recept compleet te maken heb je eigenlijk een gasbrandertje en crème brulee schaaltjes nodig. Deze gasbrander gebruik ik, en kostte € 20 in de kookwinkel.
Ingrediënten:
Voor de crème:
- 320 ml room
- 120 ml melk
- 6 eidooiers
- 70 gr suiker
- 1 vanillestok
Het laagje suiker:
- 2 el rietsuiker
- 2 el donkere cassonadesuiker
- (1 el kristalsuiker)
Werkwijze:
De crème:
- Verwarm de oven op tot 90 graden
- Doe de melk en de room in een kookpot
- Snijd de vanillestok doormidden en schraap met een mespunt de zaadjes eruit, voeg de zaadjes en de stok toe aan het melk-mengsel
- Verwarm het mengsel zachtjes zodat de vanille zijn smaak kan afgeven
- Meng de eidooiers met de suiker, dit hoef je niet tot schuim te kloppen
- Breng het melk-mengsel tot aan het kookpunt en haal dit van het vuur
- Giet het mengsel van melk en room bij de eigelen en suiker
- Meng alles goed onder elkaar, verwijder de vanillestok en laat dit een half uurtje rusten tot het schuim bijna verdwenen is
- Giet het mengsel in de schaaltje en plaats ze in de oven
- Bak de crème ongeveer 50 minuten in de oven van 90 graden
- Schud even met de schaaltje zodat je de stevigheid kan testen, is het nog te plat, laat ze dan nog 10 minuten in de oven staan
- Laat de schaaltjes goed afkoelen
Het laagje suiker:
- Maak een mengeling van de 2 of 3 soorten suiker, heb je een blender of een kleine keukenrobot kan je de suiker daarin altijd mixen
Afwerking:
- Strooi een beetje suiker over de crème
- Gebruik je vingers om het zachtjes en gelijk te verdelen
- Brand het laagje suiker met de gasbrander, de suiker moet karameliseren maar niet verbranden
- Serveer een koude crémebrulee met een warm gekarameliseerd suiker korstje
het laagje suiker is niet zo goed meegevallen,was niet krokant ,zal wel aan mij liggen maar vond het toch spijtig
Volgende keer beter, Dan misschien iets langer branden.
Hopelijk was de Crème brûlée zelf goed gelukt?
Succes !!