Zelf brood bakken, eigenlijk is dit helemaal niet moeilijk. De eerste keer dat ik het probeerde lukte het perfect. Hieronder vind je het recept voor een echt Italiaanse plat brood “FOCACCIA”
Ingrediënten: Voor de focaccia (2stuks):
- 500 gr bloem
- 12 gr zout
- 3 dl lauw water
- 9 gr droge gist (instant) 0f 22 gr verse gist)
- 1 el olijfolie
- 1 kl honing
Voor de topping:
- olijfolie
- rozemarijn
- sesamzaad
- zeezout
- (gekonfijte tomaatjes)
- (Italiaanse kruiden)
- (pijnboompitten, pompoenpitten, ….)
Werkwijze:
- Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
- Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout
- (Werk je met verse gist, los deze dan op in het lauw water)
- Strooi in het midden de gist en voeg alsook de honing, olijfolie en lauw water toe
- Kneed dit goed tot je een mooie deegbal krijgt
- Strooi een beetje bloem op tafel en kneed het deeg tot het niet meer kleeft, kleeft het nog, voeg dan nog een beetje bloem toe
- Verdeel het deeg in 2 delen en laat 5 minuten rusten
- Rol het deeg uit in de gewenste vorm tot 0,5 cm dikte, dit deeg is redelijke elastisch draai en keer het deeg regelmatig om
- Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier, borstel het zachtjes in met olijfolie en laat 20 minuten rusten onder een handdoek
- Maak je vingertoppen nat en maak puntje in het brood tot aan de bakplaat
- Smeer opnieuw het brood in met olijfolie en strooi er een beetje rozemarijn, sesamzaadjes en grof zeezout over
- Laat nog een 20 minuten rijzen
- Bak dit brood 15 á 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
Variant: Je kan 2 verschillende broden maken
- Als je het deeg in 2 delen hebt gedaan laat je 1 deel gewoon natuur
- Onder het andere deeg kan je van alles onder mengen, bv, pijnboompitten, pompoenpitten, rozemarijn, Italiaanse kruiden, sesamzaadjes, gekonfijte tomaatjes enz…
- Op dit brood hoef je op het einde geen grof zeezout meer te strooien, dit is al zout genoeg
Hey Kris,vandaag de “focaccia” gemaakt.(1 deel,2e deel ligt nog in de ijskast,om het verschil van het deeg te zien!)Het kwam perfect uit de oven,het deeg leek eerst wat hard,maar bij afkoelen was ’t perfect. Nu benieuwd voor de volgende “focaccia ” na een nachtje te laten rusten in de ijskast!!