Tonijn, Anders dan de meeste vissen, die wit vlees hebben, heeft tonijn rood/roze vlees. Tonijnsteaks worden het best zo puur mogelijk gehouden en zo kort mogelijk gebakken. Heerlijk in combinatie met deze rijstnoedelsalade.
Recept voor 2 personen
Ingrediënten:
- 2 tonijnsteak + olijfolie
Voor de noedelsalade:
- 1⁄2 komkommer
- 4 (jonge) wortels
- 1⁄2 rode ui
- 150 g fijne rijstnoedels
De dressing:
- 1 limoen
- 1 el bruine suiker
- 1 el sesamolie
- 3 el sojasaus
- 1⁄4 rode chilipeper, zonder zaadjes
- verse citroenmelisse of munt (3 blaadjes)
Werkwijze:
- Kook de rijstnoedels gaar zoals op de verpakking staat,
- Spoel de noedels meteen onder koud stromend water
- Schil de komkommer, snij overlangs in 4 en verwijder de zaadjes
- Snij de komkommer in heel fijne plakjes
- Schil de wortel en rasp ze bij de komkommer
- Snipper de rode ui en voeg ook deze bij de komkommer
- Voeg de koude (uitgelekte) noedels bij de groenten, meng dit goed en zet opzij
- Voor de dressing snij je de rode peper heel fijn
- Pers de limoen uit (rol eerst de limoen over het werkvlak, zo krijg je er meer sap uit.
- Voeg alle andere ingrediënten voor de dressing toe
- Snij de munt fijn en voeg toe aan de dressing, meng alles goed onder elkaar
- Je kan de dressing over de rijstnoedels gieten, of apart serveren
- Proef de noedels salade, breng deze eventueel verder op smaak
- Laat een grillpan of gewone pan warm worden
- Smeer de tonijnfilet in met een beetje olijfolie
- Bak de tonijnsteak 1 minuut langs bijde kanten
- Als je een grill pan gebruikt kan je de steak na een halve minuut een kwartslag draaien voor een mooi geruit patroon
- Serveer de tonijnsteak met de rijstnoedels
- Zet alsook de pepermolen en eventueel grof zeezout op tafel
Variant:
- Naar eigen smaak kan je nog koriander onder de noedelsalade mengen