Gebrande sabayon met vijg en amandel,
Het eindejaar komt in zicht, hoog tijd om aan je feestmenu te binnen denken. Hier, ten huizen Kris Kookt proberen we altijd opzoek te gaan naar haalbare en makkelijke recepten. Eigenlijk hoort sabayon niet in dit rijtje thuis, maar sinds er een Magimix cook expert op ons kookeiland staat, kunnen we dit recept gerust opnemen in onze eindejaarsmenu.
Magimix cook expert
Voor de sayabon doet de magimix cook expert gewoonweg al het werk. Je hoeft enkel de ingrediënten in de kom te doen, het juiste programma en de temperatuur in te stellen. Tien minuten later heb je een perfect geklopte sabayon. Deze keer, om het nog wat feestelijker te maken gebruiken we champagne in plaats van witte wijn en marsala. Op het einde branden we de sabayon kort en serveren we deze met vijgen, geroosterde amandelschilfers en een bolletje vanille-ijs.
Toch liever enkel champagne in je glas? Experimenteer dan met smaken die je zelf lekker vind. Vervang bv. de champagne door 1 deel witte wijn en 1 deel cointreau. Dit geeft eveneens een heerlijk resultaat.
Nodig voor 4 personen:
Sabayon:
- 5 eierdooiers
- 5 eierdopjes suiker
- 5 eierdopjes champagne
Afwerking:
- 4 verse vijgen
- amandelschilfers
- vanille ijs
Werkwijze:
- Zet de rvs-kom op de machine met daarin de eiwitklopper
- Doe de eidooiers, suiker en champagne in de kom.
- Verwijder de dop van de deksel
- Stel het EXPERT-programma in op 10 minuten/snelheid 4/68°C.
- Rooster ondertussen de amandelschilfers in een pan zonder vetstof
- Snij de vijgen en verdeel deze in vuurvaste schaaltjes
- Verdeel de sabayon in de schaaltjes
- Brand de sabayon kort met een crème brûlée-brander
- Leg in een midden een bolletje vanille-ijs
- Werk af met geroosterde amandelschilfers
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.