Gin Tonic: Kimerud gin – Premium tonic – Zeste sinaasappel, 3 jeneverbessen
Foodpairing: Knäckebröd & Gravad lax
Kimerud gin: Op 20 minuten rijden van Oslo ligt de Kimerud farm. Hier distilleerd de familie Johnsen deze complexe gin van 47°. Alle gebruikte kruiden groeien op de Farm. Buiten de gebruikelijke botanicals voegt men ook gouden wortel (Rhodiola Rosea) toe. Deze wortel groeit in het wild in Noorwegen, het gebruik hiervan gaat terug tot de periode van de Vikings. De wortel heeft ook een heilzame werking. Of de gin nu ook die heilzame werking heeft, moet ik nog eens goed uitproberen.
Foodpairing: Voor deze pairing ging ik opzoek naar de oorsprong van de gin. Gravad lax of gravlax is een typisch Scandinavisch gerecht. We brengen de zalm extra op smaak met korianderzaad, jeneverbessen en rasp van sinaasappel. Geserveerd op een lekker stukje knäckebröd afgewerkt met dressing, kappertjes en walnoten zorgt dit voor een heerlijke pairing.
Recept:
Gravad lax:
- 400 g zalm
- 1 bosje dille
- 5 jeneverbessen
- 5 korianderzaadjes
- 1 sinaasappel
- 4 el grof zeezout
- 2 el suiker
Extra:
- knäckebröd
- 3 el Yoghurt
- kappertjes
- 5 walnoten
- 1 kl mosterd
Doen: (1 dag op voorhand)
- Snij de dille fijn, voeg 1 el toe aan de yoghurt
- Maal de jeneverbessen en korianderzaadjes fijn in een vijzel
- Leg de zalm in een plastic bak
- Strooi hier de fijngemalen jeneverbessen, korianderzaadjes en 1 tl rasp van sinaasappel over
- Bedek met de fijngesneden dille en een mengsel van het grof zeezout en de suiker
- Dek af met plasticolie, plaats er een gewicht op en zet minstens 12 uur in de koelkast
Nadien:
- Breng de yoghurt verder op smaak met mosterd, peper en zout
- Haal de zalm uit het zoutmengsel en spoel hem kort af onder koud water
- Snij plakjes dunne plakjes
- Werk het knäckebröd af met zalm, dressing, kappertjes, fijngehakte walnoot en een takje dille