Freekeh, het nieuwe supergraan
Freekeh zal voor velen bekend zijn via de afleveringen van Mijn Pop-uprestaurant 2016!. Bij winnaars Chloë en Magali van Strombowli stond dit supergraan op de menukaart. Freekeh, de krachtpatser onder de granen zit bomvol voedingsvezels en is bovendien enorm lekker.
4 keer meer vezels dan zilvervliesrijst.
Met zijn licht nootachtige smaak en grove structuur is freekeh ideaal om de meest uiteenlopende gerechten mee te bereiden. Zo ging ik aan de slag met paprika, peultjes en courgette. Maar hier kan je natuurlijk eindeloos variëren. Bij deze freekeh salade serveerde ik een spies van kippenballetjes met spek en een frisse dressing op basis van groene tuinkruiden.
Spies met kippenballetjes, spek en een groenten freekeh salade
Recept:
- 300 g kippengehakt
- 12 plakjes ontbijtspek
- 2 el paneermeel
- peper en zout
- 1 hand vol tuinkruiden (oregano, peterselie, bieslook, …)
- 200 g freekeh
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 100 g peultjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- olijfolie
Doen:
- Mix de helft van de tuinkruiden met 1 teentje knoflook, 1 sjalot en 2 dl olijfolie
- Breng op smaak met peper en zout en plaats deze dressing in de koelkast
- Snij de andere helft van de tuinkruiden fijn, meng dit onder het kippengehakt
- Voeg 2 el paneermeel en 1 fijngeraspt teentje knoflook toe, meng dit goed en rol 12 balletjes
- Wikkel deze balletjes kippengehakt in de plakjes ontbijtspek
- Snij enkel stukjes paprika en courgette om op de spiezen te steken
- Maak spiezen met 3 balletjes en verschillende groenten
- Leg de spiesjes in een ovenschotel en plaats deze 20 minuten in een oven van 180 graden
- Snij de rest van de groenten in blokjes
- Kook de freekeh gaar zoals op de verpakking staat
- Stoof de groenten aan met een scheutje olijfolie
- Meng de groenten onder de freekeh, breng dit op smaak met peper en zout
- Serveer de groenten-freekeh salade met een spies van kippenballetjes en olie van tuinkruiden