NO SHOW in de horeca - Wat nu?
Blog

NO SHOW in de horeca – Wat nu?

Print Friendly, PDF & Email

Ken je dat gevoel?

Je plant een gezellige avond uit op restaurant. Eens aangekomen in het restaurant neem je plaats aan die prachtig gedekte tafel. Je wacht tot er iemand komt om je aperitief op te nemen. Na een uurtje wachten heb je nog steeds niemand gezien. Na twee uur wachten beslis je maar om met een honger gevoel terug naar huis te rijden. De kok en gastvrouw hadden toevallig geen zin om te werken die avond.

Nee inderdaad, dat gevoel kennen wij totaal niet. Maar andersom is dit een rasechte plaag in de horeca. Mensen die een reservatie maken in een restaurant en niet komen opdagen. Een tafel die leeg blijft, eten dat niet verkocht wordt en kostbare tijd die verloren gaat. Een totaal gebrek aan respect, vinden jullie ook niet?

Is hier dan geen oplossing voor?

Velen hoor je zeggen dat restaurants een voorschot moeten vragen. Sommige chefs zijn voor, andere dan weer tegen. Bij verschillende gastronomische restaurants is dit al pure realiteit. Maar hoelang gaat het duren voordat dit volledig is ingeburgerd?

En wat dan met telefonische reservaties of buitenlandse toeristen? Welke restaurants doen mee en welke niet? Zouden de restaurants hiermee reservaties ontlopen? Moeilijk om hier antwoorden op te geven. Ik weet ook niet of er voor dit probleem wel pasklare antwoorden zijn.

Kan je dit niet vergelijken met het rookverbod?

Het rookverbod werd enkele jaren geleden in het leven geroepen. Iedereen had er commentaar op, maar nu is het de normaalste zaak van de wereld dat er niet meer gerookt wordt op restaurant. Tja, op restaurant, ik denk dat vele cafés hiervoor toch een daling kenden of nog kennen.  Je kan moeilijk alle restaurants over dezelfde boeg gooien. Denk aan foodbars & gastrobars, een restaurant in de Kempen of midden in het centrum van Antwerpen. Niet overal gaat een voorschot op restaurant even enthousiast onthaald worden vrees ik.

Anders bekeken is op restaurant gaan één van de enige sectoren waar je pas achteraf moet betalen. Denk aan een theatervoorstelling, cinema of een festival. Telkens koop je op voorhand een ticket. Is dit dan toch de enige oplossing?

Sensibilisatie

Allereerst zou een sensibilisatie campagne gesteund door de overheid, Horeca Vlaanderen of zelfs de online reservatie platformen misschien wel aan de orde zijn. Mensen bewust maken met de feiten dat een No Show op restaurant not done is.

No Show?

Één jaar geleden lazen we deze opinie over No Shows in de horeca om Juni.be. In die tijd is er nog maar weinig veranderd en zijn No Shows nog altijd bittere ernst binnen de restaurant sector. In deze blogpost hebben we misschien meer vragen als antwoorden. Daarom zijn we ontzettend benieuwd naar jullie bevindingen rond ‘No Show’ in de horeca. Plaats ze gerust in de comments hieronder.

NO SHOW in de horeca - Wat nu?

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Wie dit wil vermijden belt de klant gewoon op. Even informeren of het aantal personen klopt? Of er toch geen allergieën zijn? En of het uur van aankomst wel X is? Men zal het snel weten.

  Of de reservatiesystemen passen hun herinneringsmails aan. Die moet men verplicht bevestigen. Komt er geen bevestiging dan wordt het restaurant op de hoogte gesteld en belt de gast op.

  Alle neuzen in dezelfde richting krijgen is moeilijk. Maar misschien kunnen om te beginnen alle sterrenzaken een uniform systeem invoeren. Misschien kan Michelin hiervan een verplichting maken als men de ster(ren) accepteert.

 2. Gritta zegt:

  Ik verbaas me erover dat het kennelijk zo vaak voorkomt. Ben zelf ‘alleen maar’ gast en heb afgelopen week nog een reservatie geannuleerd, 1 dag van tevoren want A) vind ik het asociaal om de tafel niet vrij te geven voor een andere reservering of spontane eters (heb me vaker geërgerd aan restaurants waar zogezegd alles bezet was maar niemand te zien). En B) wil ik nog eens kunnen bellen om te reserveren.
  Dus misschien idd de klant op voorhand bellen?
  Afgelopen zaterdag wel een reservering gemaakt die kennelijk niet in het boek stond. Mijn hart stond een moment stil maar het werd per direct opgelost, dat was schrokken – en is de andere kant vh verhaal, in extremo, als restaurants uit voorzicht dubbelboekingen overwegen…

 3. Veronique zegt:

  Naar klanten bellen een paar uur voor hun reservatie is zeker geen garantie,
  heb al meerdere keren meegemaakt, een tafel van 8 personen gereserveerd om 20:00u, wij bellen om 20:30u met als antwoord ‘we zijn onderweg!’ en nooit gezien…of ze nemen simpel weg gewoon hun telefoon niet op.
  Ster of geen ster, die verloren tafels kunnen nooit meer ingehaald worden,
  en als we ons al bezig moeten houden met bevestigingsmails en herbevestigings telefoontjes, zijn we niet meer met ons vak bezig want dat neemt tijd in beslag.
  Vroeger waren er geen online reservatie systemen, en werd er gereserveerd via de vaste lijn of soms mobiel en kwam een no show bijna nooit voor, tenzij om dringende redenen
  Gaan we de mensen dan, buiten de gebruikelijke service voor, na en tijdens de maaltijd gerekend, niet te veel bepamperen vooraleer ze nog maar binnen zijn gestapt?

 4. Maria ten Hoeve zegt:

  Dat dit nog zo vaak gebeurd! Erg onfatsoenlijk, als je een reserving maakt, online of per telefoon, moet je toch op zijn minst afbellen als je niet meer kan. Ik hoop dat horeca eigenaren hier niet te veel verlies op maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *