5 tips voor kwalitatieve foodfotografie
Blog

5 tips voor kwalitatieve foodfotografie

#ADV. Steeds meer kookliefhebbers ontdekken de voordelen van foodfotografie. Door de komst van sociale media zoals Instagram is het delen van beelden ontzettend populair geworden. Menig amateur of professioneel kok is bezig met foodfotografie om vervolgens te delen of te bundelen in een mooi kookboek. Ben je ook van plan om te beginnen met het fotograferen van je eten? In dit artikel lees je enkele tips over hoe je de beste foto’s kunt maken van diverse maaltijden.

Waarom beginnen met foodfotografie?

Er is een aantal redenen op te noemen waarom je zou moeten of kunnen beginnen met food fotografie. De één doet het bijvoorbeeld als hobby, terwijl de ander er juist meer zijn of haar werk van wil maken. De coronacrisis leidt tot een ongekende daling in het aantal banen in Nederland – niet zo gek dus dat er meer mensen zijn die van hun hobby hun werk willen maken. 

Natuurlijk is dit niet de enige reden om te beginnen met foodfotografie. Er zijn bijvoorbeeld ook genoeg al bestaande professionele koks die hun werk willen bundelen in een mooi kookboek, een fotoboek voor recepten of een menukaart. In zo’n geval is het ook zeker aan te raden om je eens te verdiepen in foodfotografie.

Zorg voor de juiste scherptediepte

Het grootste doel van foodfotografie is dat je ervoor wilt zorgen dat mensen zin krijgen in het eten dat gepresenteerd wordt. Daarom moet je de focus altijd op het juiste onderdeel hebben. Dit doe je met scherptediepte waarbij je het belangrijkste onderdeel eruit laat springen. Zet je bijvoorbeeld een bord met American pancakes op de foto? Dan is het aan te raden om het bord en de tafel eromheen te versieren, zonder dat daar de focus op komt. Toch zie je dergelijke versiering nog wel vaag op de achtergrond wanneer je de pancakes scherp hebt.

Let op de kleuren die je presenteert

Naast de scherptediepte is kleur een belangrijk onderdeel. Het gerecht moet er lekker uitzien – dat doe je onder andere door gebruik te maken van diverse kleuren op de foto. Hierbij moet je letten op het seizoen en het soort gerecht. Een smakelijk herfstgerecht staat bijvoorbeeld mooi in combinatie met warme kleuren, terwijl een frisse salade of een lekkere cheesecake er juist beter uitziet in combinatie met frisse, lichte kleuren. Je zult zien dat een foto van je eten al veel mooier is wanneer je aan de slag gaat met de kleuren die in het beeld komen. Dat staat uiteindelijk natuurlijk ook veel mooier in een kookboek, fotoboek of op Instagram.

Niet zo klinisch: breek en snijd

Wanneer je een foodmagazine openslaat, zul je vrijwel nooit hele taarten of volledige broden op de foto zien (tenzij dat juist de bedoeling is). Vaker zie je taarten waar al een punt uitgehaald is of broden die in meerdere plakken gesneden zijn. Daaromheen zie je vaak kruimels, koffiebonen of kruiden liggen die natuurlijk weer in diverse kleuren worden gepresenteerd. Wanneer je je eten op die manier neerlegt, ziet het geheel er veel smakelijker uit – alsof je er zo wat van kunt pakken. Vermijd het echter wel om iets neer te leggen waar letterlijk een hap uit is. Daar krijgen mensen waarschijnlijk iets minder trek van.

Juiste belichting is belangrijk

Ook is het belangrijk om je onderwerp, het eten, op de juiste manier te belichten. Wist je dat eten er altijd iets lekkerder uitziet wanneer het een beetje overbelicht is? Dit kun je handmatig instellen op je camera. Wat ook kan helpen, is om een ander kleur bord te gebruiken dan een wit bord. Bij een wit bord zal je camera automatisch een onderbelichte foto maken door de felheid van het witte bord. Wit zorgt er echter wel weer voor dat het geheel er schoon uitziet. Dat is dus keuzes maken. Je kunt een overbelichte foto veel beter bewerken als het om licht gaat. Zorg er hierbij voor dat het licht van links- of rechtsachter komt zodat de structuur van het eten dat je fotografeert goed uitkomt.

Kleurtemperatuur is belangrijk

Tot slot is het belangrijk om de instelling voor witbalans goed af te stellen, helemaal wanneer je een reeks foto’s aan het maken bent voor bijvoorbeeld een menukaart of een kookboek of fotoboek met recepten. Op die manier zorg je ervoor dat alle foto’s over dezelfde witbalans beschikken. De beste tip hierbij is om de beelden in RAW formaat te maken zodat je later nog eenvoudig de kleurtemperatuur kunt bewerken. Daarmee creëer je een mooie reeks met dezelfde beelden. Denk er tot slot ook aan om een statief te gebruiken om zo min mogelijk beweging in je foto te krijgen. Een macrolens is handig, maar niet noodzakelijk om mooie foodfoto’s te maken voor je eigen kookboek, fotoboek of Instagram.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *