American pancakes,
American pancakes zijn een typisch Amerikaans ontbijt. Het zijn dikke, luchtige pannenkoeken vaak geserveerd met bosbessen en maple syrup. Een klassiek recept dat niet kon ontbreken op mijn blog.
Een recept waar duizend en één varianten van zijn. Voor sommige recepten wordt er gist gebruikt in plaats van bakpoeder, of karnemelk i.p.v gewone melk. Bij andere recepten wordt het eiwit dan weer niet opgeklopt. Zelf heb ik geen idee wat het beste is. Wat ik wel weet is dat dit recept alvast overheerlijk is. Een recept waar je alle ingrediënten meestal van in huis hebt.
Wil je een betere vanillesmaak, dan kan je de vanillesuiker vervagen door een vanillestok. Schraap hiervoor de vanillezaadjes uit de peulhelften en voeg deze toe aan het beslag. Volgende keer probeer ik het recept iets gezonder te maken met bv. amandelmelk en bloem van havermout.
Bosbessen,
Het recept van American pancakes kom je meestal tegen met bosbessen. Belangrijk hieraan vind ik dat deze bessen niet recht uit de koelkast komen. Serveer deze op kamertemperatuur. In plaats van deze bosbessen kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld plakjes banaan en chocolade saus.
Nodig:
- 220 g bloem
- 2 eieren
- 375 ml melk
- 2/3 pakje bakpoeder
- 30 g boter
- snuifje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- bosbessen op kamertemperatuur voor de afwerking
Doen:
- Plaats een pannetje op een zacht vuur en smelt daarin de boter
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een kom en houd de eidooiers apart
- Maak een beslag van bloem, eidooiers, melk, bakpoeder, gesmolten boter, zout en vanillesuiker
- Klop het eiwit stijf met de mixer. Spatel het stijve eiwit rustig en voorzichtig door het beslag.
- Smelt een klein klontje boter in de koekenpan
- Maak in een hete pannenkoekpan kleine pancakes (ongeveer 2 grote eetlepels deeg)
- Laat ze zachtjes rijzen, draai ze nadien om
- Serveer deze smeuïge pancakes met ahornsiroop en bosbessen