Hummus van asperges,
Hummus is een puree op basis van kikkererwten, oorspronkelijk afkomstig uit de Libanese keuken. Maar tegenwoordig ook goed ingeburgerd in België. De traditionele hummus is super lekker, maar je kan hier ook enorm goed mee variëren. Zo maakte ik eerder al hummus met geroosterde paprika of pompoen. Deze hummus van asperges mijn nieuwe variant van 2018.
Elk jaar is het opnieuw uitkijken naar het aspergeseizoen. Asperges op Vlaamse wijze, of met een gepocheerd eitje. Elk gerecht met asperges smaakt een beetje naar de lente. Om te dippen in deze hummus gebruiken we dan ook nog eens krokant gebakken asperges in brickdeeg of ham. Aan jullie de keuze
Nodig:
Hummus:
- 100 g gekookte asperges
- 100 g kikkererwten (blik)
- 20 g gesmolten boter
- peper en zout
- sap van 1/2 citroen
- 1 klein teentje knoflook
- tahini
- olijfolie
Doen:
- Doe de kikkererwten in een zeef, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.
- Dep de asperges en kikkererwten goed droog
- Mix de kikkererwten en asperges fijn in de blender
- Voeg tahini, knoflook, gesmolten boter en citroensap toe, mix nogmaals door
- Voeg een flinke scheut olijfolie toe zodat de hummus mooi smeuïg wordt
- Breng goed op smaak met peper en zout
- Bewaar de hummus in de koelkast
- Mix voor het serveren de hummus nog eens goed fijn
(hierdoor zal hij nog fijner en gladder worden)
Krokante asperges
- asperges
- brickdeeg of filodeeg
- rauwe ham
Doen:
- Schil de asperges van kop tot teen en breek het kontje er af
- Kookt ze 3 minuten in licht gezouten water, verfris ze nadien onder koud water
- Laat de asperges goed uitlekken, dep ze droog
- Rol de asperges in brickdeeg, filodeeg of rauwe ham
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak de aspergerolletjes gedurende 10 à 15 minuten in een oven op 185 °C.
- Serveer ze lauw met hummus van asperges
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.
Asperges in humus, wat een gaaf idee! Dit wil ik echt eens proberen.