Shakshuka met aubergine, feta en olijven
Hoofdgerechten, Ontbijt, Recepten

Shakshuka met aubergine, feta en olijven

Print Friendly, PDF & Email

Shakshuka – Griekse salade

Eigenlijk is deze Shakshuka gebaseerd op een Griekse salade. Zo gaan we aan de slag met paprika, tomaat, komkommer, rode ui, olijven en feta. Daaraan voegen we ook aubergine toe. Dit hoort niet thuis in een Griekse salade, maar dit voegen we gewoonweg toe omdat we het lekker vinden. Bij deze Shakshuka bakken we ook ons eigen brood. Heerlijk verse ciabatta met rozemarijn en lijnzaad. Bekijk hier het recept van onze Shakshuka met pompoen, geitenkaas en pompoenpitten

Nodig voor 2 personen:

Ciabatta met rozemarijn en lijnzaad. 

  • 250 g bloem
  • 18 g olijfolie
  • 5 g droge gist
  • 5 g zout
  • 165 g lauw water
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el fijngesneden rozemarijn

Doen:

  • Los de gist op in lauw water
  • Doe de bloem in een kom. Voeg het water met gist, zout, lijnzaad, rozemarijn en de olijfolie bij de bloem en kneed gedurende 10 minuten, tot het deeg glad is. Let op, dit deeg blijft kleverig
  • Bestuif het deeg langs alle kanten met bloem,
  • Dek het deeg af en laat ongeveer 45 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is
  • Haal het deeg uit de vorm, bestrooi het met bloem
  • Verdeel het deeg in twee delen, vorm hiermee twee ciabatta broden
  • Leg de gevormde broden op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi deze met een beetje bloem
  • Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen
  • Naar eigen wens kan je het brood bovenaan insnijden en bestrooien met extra lijnzaad
  • Bak deze gedurende 20 á 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden

Shakshuka

  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 5 kerstomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 10 olijven + 5 voor de afwerking
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 eieren
  • verse oregano
  • 1/2 komkommer
  • 150 g feta

Doen

  • Snij de aubergine in blokjes van 1 cm, besprenkel deze met olijfolie, kruid met peper en zout
  • Verspreid deze op een bakplaat met bakpapier, bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Snij ondertussen de rode ui, tomaat en paprika’s in blokjes. De kerstomaten en olijven doormidden. Plet de knoflook
  • Verhit een scheut olijfolie in een ovenbestendige pan op een middelhoog vuur
  • Stoof hierin de look, rode ui en paprika aan
  • Voeg de verse tomaten en olijven toe
  • Voeg het blik tomatenblokjes en bouillonblokje toe
  • Breng dit aan de kook, laat zachtjes pruttelen tot de groenten gaat zijn
  • Voeg de blokjes aubergine toe, roer alles goed onder elkaar
  • Breng dit op smaak met peper en zout
  • Maak 4 kuiltjes in de saus, breek in elk kuiltje 1 ei
  • Kruid de eieren met peper en zout
  • Brokkel de helft van de feta er bovenop
  • Zet de ovenbestendige pan 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Snij ondertussen de komkommer in fijne blokjes
  • Werk de Shakshuka af met olijven, feta, blokjes komkommer en verse oregano
Shakshuka met aubergine, feta en olijven

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *