Noch taart noch cake: kwarktaart hoort thuis in een aparte categorie. Amerikanen en Engelsen zijn er dol op. Maar wij ook natuurlijk. Door de gebruikelijke biscuit koekjes voor de bodem te vervangen door Amaretti koekjes krijg je een verrassend effect. Dit is geen gewone cheesecake, dit kun je al een culinaire cheesecake noemen vind ik.
Recept voor 1 taart (+- 20 cm diameter)
Voor dit recept heb je een springvorm nodig
Ingrediënten:
- 300 gr platte kaas
- 200 gr zure room
- 500 gr aardbeien
- 200 ml room
- 125 gr rietsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gr bloemsuiker
- 6 blaadjes gelatine*
- 5 cl Amaretto
- 120 gr Amaretti koekjes
- 60 gr boter
- 60 gr walnoten
Werkwijze:
- Maal de walnoten fijn met de keukenrobot
- Doe de Amaretti koekjes in een zak en maal ze fijn door er met een deegrol over te rollen
- Smelt de boter
- Meng de Amaretti koekjes en gemalen walnoten door de boter
- Knip een cirkel bakpapier uit om op de bodem van de springvorm te leggen
- Bedek de bodem met het koekjes mengsel en druk stevig aan
- Laat de gelatine blaadjes weken in koud water
- Warm de Amaretto op en smelt hierin de geweekte gelatine
- Klop de slagroom op tot mayonaise dikte
- Voeg de rietsuiker, bloemsuiker en vanillesuiker door de platte kaas
- Voeg alsook de zure room en de lauwe amaretto toe
- Spatel hier de opgeklopte room onder
- Giet het kaasmengsel op de koekjesbodem
- Laat dit minstens 2 uur opsijven in de koelkast
- Was de aardbeien en snij ze in 4
- Als ze niet heel zoet zijn kan je er een beetje bloemsuiker over strooien
- Haal de taart uit de vorm en werk af met de aardbeien
* Ik gebruik altijd de blaadjes gelatine van +- 2 gr (verpakking van 9 blaadjes/17gr)
Recept met dank aan: Njam magazine
Lijkt me een heerlijk en bijzonder recept!
Groetjes
Marian