Heerlijke spareribs met gevulde aardappelen
Hoofdgerechten, Recepten

Heerlijke spareribs met gevulde aardappelen

Print Friendly, PDF & Email

Er staat al een recept met spareribs op de blog. Maar eerlijk gezegd, deze versie is nog beter. In mijn vorige recept werden de ribben voorgekookt. Het kookvocht liet ik helemaal inkoken en gebruikte ik om de laksaus mee te maken. In plaats van ze te koken, garen we de ribben nu gedurende 2 uur op 125 graden. Hierdoor krijgen ze extra tijd om mals te worden en veel smaak op te nemen. Wij maken ze klaar in de oven. Maar je kan ze perfect op deze manier ook op de barbecue klaarmaken. 

We deden ook een poll op onze Instagram pagina om te achterhalen wat jullie het liefst eten bij ribbetjes. 32% koos voor frietjes, 61% voor gevulde aardappel en 6% voor brood. Deze ribbetjes serveren we dus met overheerlijke gevulde aardappel en een salade van witte kool, radijs en rode ui.

Spareribs 2.0 – Low & Slow – Recept voor 4 personen

Spareribs

Doen

  • Ontvlies de spareribs: leg een sparerib op de bolle kant op je werkblad en steek de punt van een platte schroevendraaier tussen een van de botjes en het vlies. Wrik het vlies een beetje los. Je kunt het taaie vlies nu in één beweging van de sparerib trekken.
  • Bestrooi de spareribs met BBQ rub. Laat deze gedurende 1 nacht rusten in de koelkast
  • Leg de spareribs naast elkaar op een bakplaat voor de oven
  • Bak gedurende 2 uur op 125 graden tot de spareribs een kerntemperatuur hebben van 88 graden
  • Haal de ribben uit de oven. Verhoog nu de temperatuur tot 180 graden
  • Smeer de spareribs in met de laksaus
  • Strooi er nog een beetje BBQ rub kruiden over
  • Bak 15 minuten in de oven tot de ribben mooi bruin zien
  • Serveer naar eigen smaak met gevulde aardappel en koolsla
  • Smakelijk

Gevulde aardappel

  • 1,2 kg bloemige aardappelen
  • 200 g zure room
  • boter
  • 4 lente uitjes
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
  • bieslook

Doen

  • Was de aardappelen
  • Prik met een scherp mes enkele gaatjes in de schil van de aardappel
  • Rooster de aardappelen 1 uur in een voorverwarmde oven van 200 graden
    Draai de aardappelen halverwege om
  • Haal de aardappelen uit de oven
  • Snij ze doormidden
  • Hol de aardappelen uit met een lepeltje
  • Plet dit met de zure room, Parmezaanse kaas en eventueel een klontje boter
  • Breng de puree verder op smaak met fijngesneden lente ui, mosterd, peper, zout en nootmuskaat
  • Vul de uitgeholde aardappelen terug met de puree
  • Bak gedurende 15 minuten in een oven van 180 graden

Koolsla

  • 200 g geraspte witte kool
  • 1 bussel radijs
  • 1 rode ui
  • 2 el mayonaise
  • peper en zout
  • Kuis de radijs en rode ui, snij deze in reepjes
  • Meng dit met de witte kool
  • Meng hier de mayonaise onder
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout

Barbecuekruiden

Wil je de spareribs toch een iets persoonlijkere smaak geven? Dan kan je zelf altijd je eigen barbecue kruiden samenstellen. In deze blogpost geven we een mooi voorbeeld.


Laksaus

  • 100 g honing
  • 100 g perenstroop
  • 100 g barbecuesaus
  • 100 g ketchup
  • 400 ml runderbouillon

Doen

  • Warm de bouillon op met perenstroop, honing, barbecuesaus en ketchup
  • Laat dit zachtjes pruttelen tot een stroop achtige dikte
  • Zet het vuur uit. Laat de laksaus volledig afkoelen

Ook hier kan je oneindig mee varieren. Zo staat er ook nog een ander recept voor laksaus op de blog


Pekelen

We hebben dit recept voor ribbetjes al enkele keren klaargemaakt. De ene keer hebben we de ribben eerst gepekeld, de andere keer niet. Moeilijk om te zeggen welke nu de lekkerste waren. Ik denk dat het eerder een persoonlijke voorkeur is. Door het vlees te pekelen zorg je voor extra smaak en voorkom je dat het vlees uitdroogt. Perfect, want mals en sappig is bij spareribs erg belangrijk. Omdat er al zout in de pekel zit maken we zelf barbecue kruiden zonder zout zodat de ribben zeker niet te zout worden. 

  • 2 liter water
  • 65 g zout
  • 15 g colorozo zout
  • 80 g licht bruine suiker
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • Doe 1 liter water, zout, colorozo zout, suiker, tijm, laurier en look in een kookpot
  • Breng dit aan de kook. Roer tot het zout volledig is opgelost.
  • Voeg nu de overige liter water toe
  • Laat de pekel volledig afkoelen
  • Leg de ribben gedurende 6 uur in de pekel
  • Haal de ribben uit de pekel, laat de goed uitlekken


Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en The Meatlovers.


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *