Shakshuka met pompoen
Shakshuka is een Oosters eenpansgerecht met eieren, groenten en een kruidige tomatensaus. Dit kan worden gegeten als ontbijt, lunch of diner. Eerlijk gezegd gaat onze voorkeur wel naar lunch of diner.
Met dit gerecht kun je eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt. Je vindt dan ook gigantisch veel recepten op het internet. Mijn versie is er eentje met pompoen, paprika, geitenkaas, pompoenpitten en koriander.
Nodig voor 2 personen:
- 1/2 butternut pompoen
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 4 eieren
- 1 kl tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (400ml)
- 1/2 groentebouillonblokje
- 2 el pompoenpitten
- verse koriander
- 200 g geitenkaas
- 1 teentje knoflook
- kruiden: komijn, nootmuskaat, 10 korianderzaadjes
- 1 ciabatta
Doen:
- Snij de pompoen en paprika in blokjes
- Snipper de ui fijn, plet of rasp de look
- Plet de korianderzaadjes in de vijzel
- Verhit een scheut olijfolie in een ovenbestendige pan op een middelhoog vuur en stoof de ui en knoflook aan.
- Voeg komijn, nootmuskaat en geplet korianderzaad toe, stoof dit kort mee aan
- Voeg de blokjes pompoen en paprika toe, stoof deze enkele minuten aan
- Stoof kort de tomatenpuree aan. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe
- Laat de saus zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Breng de saus eventueel verder op smaak met peper en zout
- Maak 4 kuiltjes in de saus, breek in elk kuiltje 1 ei
- Kruid de eieren met peper en zout
- Zet de ovenbestendige pan 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Rooster ondertussen de pompoenpitten in een pan zonder vetstof
- Werk de Shakshuka af met geitenkaas, geroosterde pompoenpitten en blaadjes koriander
- Serveer met een stukje brood
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.