Hoofdgerechten

Stoofpotje van geturfd heidekonijn

Print Friendly, PDF & Email

Gebrande Turf is sinds een tijdje verkrijgbaar als Kalmthouts streekbier. Dit bier werd geproduceerd om de zware heidebrand te herdenken van 2012. Door deze donkere variant van het Turf bier kwam ik op het idee om het bestaande kalmthoutse streekgerecht een beetje aan te passen naar een heerlijk stoofpotje.

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 1 konijn van ongeveer 1 kg (in stukken)
  • 100 gr spekblokjes
  • 200 gr oesterzwammen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 1/2 fles gebrande Turf
  • 60 gr peperkoek
  • 450 ml wild of kalfsfond
  • maizena

Garnituur:

  • 1 appel
  • 1 bot raapjes (+- 500 gr)
  • 50 gr boter
  • 3 el honing

Werkwijze:

  1. Smelt in een ruime stoofpot een klontje boter
  2. Bak hierin het konijn aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft
  3. Haal het konijn terug uit de pot en zet dit even apart
  4. Giet de boter weg en smelt opnieuw een klontje boter
  5. Stoof hierin de fijngesneden ui en look aan
  6. Voeg 1 flesje turf toe en breng dit aan de kook
  7. Voeg de peperkoek en de stukken aangebakken konijn toe
  8. Laat dit 1 uur zachtjes pruttelen met een deksel
  9. Haal de stukken konijn terug uit de pot en zeef de saus
  10. Doe de saus terug in de stoofpot en bind ze eventueel met een beetje maizena
  11. Bak in een andere pan de spekblokjes en de oesterzwammen aan
  12. Blus deze pan met een half flesje turf
  13. Laat dit even inkoken en voeg het toe aan de saus
  14. Breng nu de saus goed op smaak met peper en zout
  15. Voeg de stukken konijn terug toe

Garnituur

  • Schil de raapjes en de appel, snij deze in blokjes van 0.5 cm
  • Kook de raapjes ongeveer 3 minuten in gezouten water. Giet de blokjes af.
  • Smelt een klontje boter in de pan en bak hierin de blokjes appel en raap aan
  • Kruid deze met peper, zout en voeg de honing toe
  • Stoof dit nog even verder aan zodat de honing zachtjes karamelliseert
  • Serveer dit naar eigen smaak met aardappel kroketten of brood

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *