Tijd voor de Kerstmarkten?
Het koude weer is daar, dus het plannen voor de eindejaarsfeesten kan officieel van start gaan. Te vroeg? Wij denken van niet! De kerstboom staat er, en we beginnen alvast te fantaseren over sprankelende cocktails en heerlijke party punches met Talisker 10 Year.

Vergeet de uitgekookte gluhwein
Kerstmarkten staan bekend van de kraampjes met gluhwein en warme chocomelk, al dan niet met amaretto. Maar met deze cocktails blaas je nieuw leven in de kerstmarkten. Zo maken we een Talisker Hot Chocolate, een Talisker Campfire Chocolade en een warme Talisker Toddy.
Telkens gaan we aan de slag met de Talisker 10 years. Deze Schotse single malt is een whisky met een pittige en robuuste smaak. De malt bevat krachtige turfrook met de ziltheid van zeewater in de neus en zoetigheid van gedroogd fruit in de mond.
Talisker cocktails
Talisker 10 Year Hot Chocolate
Er is geen gezelligere serve dan de Talisker Hot Chocolate of de Campfire Chocolade om van te genieten samen met vrienden. Deze cocktails, gemaakt met Talisker 10 Year als basis, tonen de veelzijdigheid van Talisker whisky’s en wordt het best geserveerd in een geëmailleerde mok en gegarneerd met een marshmallow. Sjaal, handschoenen, een knetterende vuurkorf en deze warme chocolademelk met whisky, gezelligheid gegarandeerd.
- 25 ml Talisker 10 Years
- 30 ml kokend water
- 150 ml melk (havermelk of koemelk)
- 28 g cacaopoeder
- 10 ml suikersiroop
- Kampvuurmok
- 1 grote, geroosterde marshmellow
Doen:
- Voeg alle ingrediënten samen en laat opwarmen
- Proef, voeg naar eigen smaak misschien iets meer suikersiroop toe
- Giet het mengsel in de kampvuurmok en werk af met de geroosterde marshmellow.

Talisker Campfire Chocolade
- 50 ml Talisker 10 Year
- 125 ml melk of havermelk
- 2 eetlepels donker chocoladepoeder
- 10 ml suikersiroop
Doen:
- Voeg alle ingrediënten samen in een melkschuimer en laat opwarmen
- Giet het in een geëmailleerde mok en werk af met de geroosterde marshmellow

Talisker 10 Year Toddy
De klassieke Talisker Toddy warmt je zelfs op de koudste dag op en haalt de beste rokerige smaken uit Talisker 10 Year naar boven. Gecombineerd met vers citroensap, appelsap en gember, is de Talisker Toddy de ultieme service om de dag mee af te sluiten.
- 40 ml Talisker 10 Year
- 10 ml gemberlikeur
- 25 ml klaverhoning
- 25 ml citroensap
- 25 ml appelsap
- 75 ml kokend water
- zeste van sinaas
- kruidnagel
Doen:
- Spoel de glazen mok met kokend water om op temperatuur te brengen.
- Voeg de eerste vijf ingrediënten toe en meng goed.
- Roer hierna het kokende water erdoor heen.
- Werk af met honingraat op een spiesje, steranijs of sinaasappelschil met 3 kruidnagels.

De Talisker Campfire Chocolate en Talisker Toddy cocktails zijn ontwikkeld door Jason Clark, Talisker’s Brand Ambassador en tweemaal Diageo World Class Global finalist.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.