Visballetjes met remouladesaus en komkommerspaghetti
Hoofdgerechten, Recepten

Visballetjes met remouladesaus en komkommerspaghetti

Dagny Ros – Ocean Cookbook 2022

Het duurzame vis keurmerk MSC (Marine Stewardship Council) lanceert een online kookboek met tips om meer bewust te zijn van onze viskeuze. In het kookboek delen chefs vanuit de hele wereld recepten met duurzame vis en geven ze tips over hoe je hierin de beste keuze maakt. Voor België heeft Dagny Ros, tv-chef met IJslandse roots en MSC-ambassadeur, een gerecht gemaakt met goede alternatieven voor de populaire vissoort kabeljauw. Dagny gaat hiervoor aan de slag met “leng”. Deze vis is een ondergewaardeerde vissoort die qua smaak veel weg heeft van kabeljauw.

De kabeljauw op ons bord, komt nauwelijks uit onze eigen Noordzee. Ze werd lange tijd overbevist in de Noordzee, en bovendien zorgt het opwarmende water ervoor dat verschillende vissoorten steeds meer naar het Noorden trekken en hier steeds zeldzamer worden. Met het kookboek biedt MSC consumenten handvatten om bewustere keuzes te maken en alternatieven te kiezen. Zo kunnen we samen overbevissing tegengaan. 

Fish for today, fish for tomorrow

Recept voor 4 personen

Visballetjes:

  • 1 kg leng of schelvis, Heek, Kabeljauw (MSC certified)
  • 4 (kleine) uien
  • 45 g bloem
  • 30 g aardappel- of maïszetmeel
  • 1 ei
  • 100-200 ml melk
  • boter
  • olijfolie
  • een paar stengels bieslook

Remoulade:

  • 200 ml zure room
  • 2 el mayonaise
  • 4 tot 6 kleine augurkjes in azijn, fijngehakt
  • 2 el kappertjes
  • 1 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1 tl mosterd 1
  • 1 ansjovis, fijngehakt
  • peper en zout

Komkommerspaghetti:

  • 2 komkommers
  • olijfolie
  • peper en zout

Doen:

  • Hak de vis in een keukenrobot en doe hem in een grote schaal.
  • Pel de uien en hak ze fijn.
  • Meng de vis met de uien, de bloem, het aardappel- of maïszetmeel en het ei.
  • Voeg melk toe, maar zorg dat het mengsel niet te nat wordt.
  • Kruid met peper en zout.
  • Smelt een klontje boter in een pan op een middelhoog vuur.
  • Maak balletjes van het vismengsel en leg ze in de pan tot de pan vol ligt.
  • Bak ze enkele minuten aan, draai ze om en bak verder tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Doe in een ovenschaal en besprenkel met olie.
  • Zet in de voorverwarmde oven van 160 graden tot ze gaar zijn (ca. 10 min).
  • Hak de bieslook fijn en strooi over de balletjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de remoulade. Kruid met peper en zout.
  • Zet in de koelkast tot het eten klaar is.
  • Maak de komkommerspaghetti: was de komkommer en snij hem met schil in sliertjes met een mandoline, of rasp hem.
  • Breng op smaak met een paar druppels olie, een beetje citroensap, peper en zout.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *