Culinaire hotspots in Aalst - Chai latte Martini
Blog

Culinaire hotspots in Aalst – Chai latte Martini

Print Friendly, PDF & Email

Culinair Aalst

Een stad ontdekken via locals, is echt de beste manier. Zo kregen we de kans om Aalst te bezoeken tezamen met Anniek van Tafelklap. Anniek gidste ons door het gezellige Oilsjt. Van een unieke koffiebar tot Cimorné en van Murphy’s tot het oudste café van Aalst “Den biekerf”. Het werd ons snel duidelijk dat Aalst veel meer is dan alleen maar karnaval.

Koffiebar Philimonius

We startten onze tour bij koffiebar Philimonius. Uitbater en drijvende kracht van de koffiebar is barrista Jo De Bruyne. Met veel passie serveert Jo ons een uitstekende cappuccino. De brownie en frangipane die daarbij werden geserveerd zijn echte aanraders. We gaan zeker nog eens terug moeten, want op de kaart prijken maar liefst 35 specialty coffees. In deze koffiebar bevind zich ook een stukje conceptstore waar de nadruk ligt op Belgische merken. Daarnaast ontwikkelde Jo zijn eigen Chai mengeling. Een unieke blend van zwarte thee, gember, kaneel, kardemom en veel andere specerijen allemaal afkomstig uit gecertificeerde biologische landbouw. Een opkikkende chai latte ‘on the go’ liet ons broeden op een leuk idee.

Cimorné – Broedplaats voor vakmanschap en creativiteit,

Een volgende stop was bij Cimorné. Dit kan je misschien best omschrijven als een broedplaats voor vakmanschap en creativiteit. Een uitzonderlijke plek in het hart van Aalst. Het gedeelte dat mij het meest interesseerde “zuurdesembakkerij Gist” was spijtig genoeg gesloten. Maar als we nog eens in de buurt zijn, komen we daar zeker voor terug. Een passage bij de bijzondere plantenwinkel Drift is anders ook een aanrader.

Murphy’s – Smashed Burgers

Aperitieven deden we in de rooftop van het Towerhotel. Charcuterie van slagerij De Jaeger, heerlijke kaasjes van zuivelshop & ijsbar Keymeulen en een frisse gin tonic met Cockney’s gin van Stokerij de Moor kon natuurlijk niet ontbreken. Hier begon er al iemand te vertellen over Smashed burgers. Dit was het eerst dat we daarover hoorden. Maar onze smaakpapillen waren alvast getriggerd. Happy one toen we hoorde dat ook een bezoekje aan Murphy’s op de planning stond. Een burger van Angus beef wordt op een hete plancha platdrukt. Tussen de brioche bun komt nog cheddar, zoete mosterd, relish van augurk en zelfgemaakte ketchup. Deze smakelijke burger zorgde ervoor dat onze honger werd gestild. Voor onze dorst kwamen we aan bij de laatste stop van de dag.

Den biekorf

Cafe Den biekorf is één van de oudste cafeetjes van Aalst. Een bruine kroeg waar de tijd even is blijven stilstaan. Dat bedoelen we natuurlijk in de positieve zin. Deze authentieke, gezellige bruine kroeg is ideaal om even op adem kan komen en te genieten van een lekker streekbiertje. Als we op vakantie, citytrip of een dagtrip ergens iets gaan drinken. Probeer ik altijd een biertje te bestellen dat ik nog niet ken. Als ik hier de lijst met streekbieren bekijken, gaan we duidelijk nog eens terug moeten komen naar Aalst. De Pestkop, een lokaal, blond bier van hoge gisting werd alvast goedgekeurd.  

Chai latte – Espresso Martini

We kwamen thuis met een zakje Chai van Koffiebar Philimonius, een flesje Cockney’s gin en een stukje Aalsterse vlaai van zuurdesembakkerij gist. We goten al onze ervaring dan deze dag in onze cocktailshaker en kwamen uit bij deze heerlijke Chai latte – Espresso Martini. Voor het recept van een echte Chai kan je best eens een kijkje nemen op de website van Philimonius.

Nodig voor 1 cocktail

 • 50 ml Cockney’s gin
 • 50 ml Chai latte
 • 10 ml suikersiroop
 • 10 ml koffielikeur
 • 10 ml espresso
 • ijsblokjes
 • snuifje kaneel

Doen

 • Doe alle ingrediënten voor de cocktail in een cocktailshaker, voeg ijsblokjes toe
 • Shake krachtig
 • Serveer de cocktail in een martiniglas zonder ijs
 • Werk af met een snuifje kaneel
 • Geniet van deze cocktail met een stukje Aalsterse vlaai

Deze tour was op uitnodiging van Visit Aalst. In het fijne gezelschap van collage foodblogs werden we door Tafelklap gegidst door het prachtige Aalst. Bedankt hiervoor!


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Hey Kris, tof om culinair Aalst te herbeleven via je verslag. Nice job!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *