Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland
Blog

Asperges & Livar Kloostervarken – Nederland

Print Friendly, PDF & Email

Start of the Dutch spring

De lente is misschien wel mijn favoriete seizoen. De natuur verandert, planten komen in bloei en het gras wordt terug iets groener.  In heel wat tuinen zorgt dit voor een tafereel dat doet dromen van de eerste warme lentezon. Maar niet alleen verandert de natuur, ook datgene wat de natuur voortbrengt. De meest bekende groenten voor de lente zijn misschien wel asperges. Om meer te weten te komen over dit witte goud trok ik voor een perstrip 60 km over de grens richting Roermond.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

7 nationalities, one passion

In een internationaal gezelschap mocht ik kennis gaan maken met Nederlandse aspergeboer Hupkens en het Limburgs Kloostervarken Livar. Daarnaast werd de Nederlandse gastronomie in de kijken gezet met een lunch bij restaurant Valuas en een diner bij Restaurant One.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Asperges

Aspergeteelt was al gekend in het oude Egypte en sinds de 19de eeuw ook op grote schaal geteeld in België en Nederland. Limburg is hier de koploper als leverancier voor asperges. Na 2 dagen te worden ondergedompeld in de kennis van asperges zet ik even enkele weetjes op een rij.

  • Asperges worden als kleine plantjes 40 cm onder de grond geplant
  • De eerste 2 jaar is de oogst nihil, pas vanaf het 4e jaar is de oogst 100%
  • Asperge is een scheut die groeit vanuit de wortel van de aspergeplant
  • Elke plant oogst +- 7 á 10 asperges per seizoen
  • Na 10 jaar zijn de aspergesplanten op
  • Op het aspergeveld kunnen nu voor minstens 20 jaar geen asperges meer geoogst worden
  • Deze velden worden dan gebruikt voor andere groenten of bijvoorbeeld tulpen.
  • De manier van aspergeteelt is in Nederland en België hetzelfde

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Abdij Lilbosch

Varkensvlees is heel lang een anoniem product geweest. Tot er verschillende jaren geleden meer en meer aandacht besteed werd aan verschillende rassen. Ook in Nederland gingen vijf Limburgse varkensboeren met dit idee aan de slag. Het Livar kloostervarken is een kruising van Duroc, English saddleback, het Zweedse Landras en het Nederlandse landvarken. Het resultaat: smaakvol en gemarmerd varkensvlees met een mooie vet rand.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Livar – Limburgs Kloostervarken

Op Abdij Lilbosch kunnen de Livar varkens naar hartenlust in de kloostertuinen wroeten en rollen in de modder.  Het dierenwelzijn en het ecologische aspect worden hier hoog in het vaandel gedragen. Zo worden ze bijvoorbeeld gevoed met regionaal geteelde granen.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Met het succes van Livar varkensvlees werd de huisvesting in het klooster op zeker moment te klein. Er werd toen naar andere boerderijen gezocht waar de varkens net zo fijn konden leven als op de kloosterboerderij. Zo zijn er momenteel negen boerderijen waar Livar varkens worden gehouden. Na onze rondleiding konden wij alvast proeven van enkele heerlijke plakjes charcuterie.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Restaurant One

ONE opende in 2007 de deuren in één van de oudste wijken van Roermond. Na een eerste succesvolle periode met een Michelinster in 2010, verhuisde het restaurant in 2012 naar haar huidige locatie in het oudste industriële gebouw van de stad. Een oude fabriek met ruw karakter werd nieuw leven ingeblazen.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

‘New Dutch Cuisine’ van Chef Edwin Soumang

Dutch Cuisine geeft een nieuwe kijk op de Nederlandse eetcultuur. Ook Edwin Soumang maakt deel uit van deze groep chefs die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart wil zetten. Deze chef legt de focus op lokale producten en gebruikt als het kan groenten en kruiden die afkomstig zijn van hun eigen ‘urban farm’.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Restaurant Valuas

Restaurant Valuas is gelegen aan de oevers van de Maas in Venlo. In dit familierestaurant roert chef Eric Swaghoven in de potten. Zijn klassieke kookstijl met internationale accenten werd in 2005 bekroond met één michelinster.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Naast het restaurant bevind zich in het gebouw nog een gezellige brasserie en een viersterrenhotel met 17 kamers. Daarnaast ontwikkelt deze sterrenchef een exclusieve krokettenlijn. Natuurlijk kon een bitterbal van asperges dan ook niet ontbreken tijdens onze lunch.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Hierna serveerde de chef nog een smaakvolle ceviche van gezouten asperges met tartaar van zalm. Als hoofdgerecht klassieke asperges met gepocheerd ei, gekookte ham en mousselinesaus.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Distilleerderij de ijsvogel

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

Als laatste stop stond distilleerderij de ijsvogel op onze planning. Deze ambachtelijke jenever- en likeurstokerij is gevestigd in een eeuwenoude watermolen. De IJsvogel stookt ruime zestig verschillende jenevers, kruidenbitters en likeuren met als specialiteit natuurlijk een aspergelikeur. Nog meer weten over asperges? Ga eens langs bij een aspergeboer of breng een bezoek aan het asperge museum De Locht in Melderslo.

Asperges & Livar Kloostervarken - Nederland

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *