Allerlei

Gratin dauphinoise

Print Friendly, PDF & Email

Gratin is een Frans gerecht, op basis van aardappelen room. Dit traditionele gerecht heeft geen enkele recept. Iedereen heeft hier zijn eigen versie van, hier is de mijne,

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • beetje olijfolie, om de schotel in te olieën
  • 150 ml melk
  • 150 ml room
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 kg aardappelen zoals bientjes
  • 150 gr gemalen kaas, belegen
  • peper, zout en nootmuskaat

Werkwijze:

  • Bestrijk de ovenschotel met een beete olijfolie
  • Verwarm de melk, room, knoflook en het laurierblad
  • Als het kookt terug afzetten
  • Schil de aardappelen en snij deze in fijne plakjes
  • Doe 1/3 van de gemalen kaas op de bodem van de ovenschaal
  • Leg daarom een laag aardappelschijfjes en strooi er peper,zout en nootmuskaat over
  • Maak zo laagjes tot de aardappelen op zijn, met als laatste laag kaas
  • Zeef de melk boven de ovenschotel (de aardappelen moeten ongeveer 2/3 onder staan)
  • Bak dit 35 á 40 minuten in een oven van 200 graden
  • Laat ze enkele minuten uit de oven staan alvorens te serveren

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *