Gratin is een Frans gerecht, op basis van aardappelen room. Dit traditionele gerecht heeft geen enkele recept. Iedereen heeft hier zijn eigen versie van, hier is de mijne,
Recept voor 2 personen
Ingrediënten:
- beetje olijfolie, om de schotel in te olieën
- 150 ml melk
- 150 ml room
- 1 laurierblad
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 kg aardappelen zoals bientjes
- 150 gr gemalen kaas, belegen
- peper, zout en nootmuskaat
Werkwijze:
- Bestrijk de ovenschotel met een beete olijfolie
- Verwarm de melk, room, knoflook en het laurierblad
- Als het kookt terug afzetten
- Schil de aardappelen en snij deze in fijne plakjes
- Doe 1/3 van de gemalen kaas op de bodem van de ovenschaal
- Leg daarom een laag aardappelschijfjes en strooi er peper,zout en nootmuskaat over
- Maak zo laagjes tot de aardappelen op zijn, met als laatste laag kaas
- Zeef de melk boven de ovenschotel (de aardappelen moeten ongeveer 2/3 onder staan)
- Bak dit 35 á 40 minuten in een oven van 200 graden
- Laat ze enkele minuten uit de oven staan alvorens te serveren