Wijnboeren in Istrië - Kroatië
Uncategorized

Wijnboeren in Istrië – Kroatië

Voor de tweede keer kozen we Istrië (Kroatië) als onze reisbestemming. Tijdens deze reis gingen we op zoek naar bijzondere natuurwijnen en jonge, vernieuwende wijnboeren. We wilden kennismaken met mensen die een frisse kijk hebben op het wijnmaken en zich onderscheiden in deze wijnregio. Hun passie en unieke benadering leveren spannende, karaktervolle wijnen op die je niet overal tegenkomt. Een ware ontdekking voor elke wijnliefhebber die buiten de gebaande paden wil proeven!

IPSA

We maakten voor het eerst kennis met dit wijnhuis tijdens een diner bij ManO2 in Zagreb, en keken er enorm naar uit om hun wijnen verder te ontdekken tijdens een bezoek. Ipša, een familiebedrijf nabij Motovun in het noordwesten van Istrië, produceert al meer dan 20 jaar extra vergine olijfolie en natuurlijke wijnen. Ze maken wijnen van zowel inheemse als internationale druiven zoals Istrische Malvazija, Pinot Grigio, Merlot, Refosco en Teran. Deze wijnen ondergaan een lange maceratie en rijping in houten vaten, wat zorgt voor hun unieke karakter. Een Must Visit!

Fakin Winery

Fakin Winery, alsook gelegen nabij het iconische Motovun, is de enige Kroatische wijnmakerij die zes jaar op rij een gouden medaille heeft gewonnen bij de Decanter, de grootste wijnwedstrijd ter wereld. Deze jonge, authentieke familiewijnmakerij maakte alvast een steengoede indruk op ons met hun authentieke en karaktervolle wijnen. #FakingGoodWines

Ghira Winery

Damir Mihelić, een jonge wijnmaker uit Novigrad, keerde na zijn studie in Gorica terug om de familietraditie voort te zetten bij Ghira Winery. Hij maakt onder andere de krachtige rode wijn, een blend van merlot, teran en cabernet sauvignon, en een unieke malvasia die in Toscaanse amfora’s rijpt. De wijngaarden worden op natuurlijke wijze onderhouden door bijen en paarden. Dit zorgt voor een authentieke, ambachtelijke aanpak van het wijnmaken.

Dobravac

Wijnmakerij Dobravac, gelegen nabij Rovinj in het westen van Istrië, wordt al drie generaties lang door dezelfde familie beheerd. Op meer dan 15 hectare worden wijnranken, olijven, fruit en groenten natuurlijk verbouwd met organische meststoffen en minimale pesticiden. De 4,5 hectare wijngaarden bestaat uit inheemse variëteiten zoals Malvasia en Teran. Dit wijnhuis produceert negen unieke wijnen: Suite, Sonata, Sonata Riserva, Simminor, Simfonija, Allegro, Toccata, Gašpar en Fuga. Daarnaast produceert de familie extra vergine olijfolie en biedt accommodaties op de boerderij aan. 

Vivoda

Vivoda Winery, opgericht in 1952, houdt al drie generaties lang de traditie van wijnmaken in stand. Onder leiding van Davor en Suzana cultiveert de familie 15 hectare wijngaarden rond Rovinj, met inheemse druivensoorten zoals Istrische Malvasia en Teran. De wijnmakerij produceert jaarlijks 100.000 liter wijn en biedt ongeveer tien verschillende labels, waaronder de bekroonde Istrische Malvasia, vernoemd naar Sint Euphemia. Een top oranje wijn die we enkele jaren geleden voor de eerste keer proefden tijdens onze lunch in Rovinj.

Lunika Winery

Danijel Bastijančić van Lunika Winery staat bekend om zijn unieke, biologische wijnen met lange maceraties. Zijn passie voor natuurlijke processen leidt tot kleinschalige wijnen met complexe smaken, zonder toevoegingen. De naam “Lunika” verwijst naar zijn dochters en de maan. De wijnnamen, zoals Prima volta, Viaggio lungo en Carbun, zijn geïnspireerd op een oude spoorlijn die langs het domein loopt en een lokaal liefdesverhaal.

Vakantie

Onze vakantie dit jaar in Kroatië was alweer fantastisch. Stilletje aan kijken we al uit naar de plannen voor 2025. Wij zijn op zoek naar de leukste en mooiste vakantieregio’s in Slovenië en/of Tsjechië! 🌍✨ Heb jij al verborgen parels ontdekt of absolute must-see in deze landen? Deel je tips met ons, we zijn benieuwd!

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *