’t Vijfde Seizoen
Restaurant belevingen

’t Vijfde Seizoen – Aalter – Broes Tavernier

Print Friendly, PDF & Email

Broes Tavernier,

Broes Tavernier studeerde aan het Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Ter Groene Poorte. Hierna bouwde hij aan een knap culinair parcours. Broes deed o.a. ervaring op bij Hof Van Cleve, ’t Molentje, Sir Anthony Van Dijck, Bistro Refter en als sous-chef in De Karmeliet alvorens met restaurant ’t Vijfde Seizoen te beginnen.

’t Vijfde Seizoen

Restaurant ’t Vijfde Seizoen van Lien D’Hooge en Broes Tavernier opende vijf jaar geleden zijn deuren. In die periode werd een mooi en vooral smakelijk parcours afgelegd. Vanaf het begin werd ’t Vijfde Seizoen opgepikt door de culinaire gidsen.

Voor het interieur werd interieurarchitect Lieven Musschoot onder de arm genomen. Lieven opteerde voor een loftstijl waarin eerlijke en natuurlijke materialen gebruikt worden. Met elementen zoals baksteen, eik en nostalgische tegels wordt de puurheid van Broes zijn kookstijl doorgetrokken in het interieur.

Lokaal en duurzaam,

Duurzaamheid speelt een belangrijke factor in het restaurant van Lien en Broes. Zo geven ze de voorkeur aan lokale seizoensproducten die bij voorkeur rechtstreeks bij de producent worden aangekocht. Broes gaat het liefst aan de slag met  ondergewaardeerde producten, zo kiest hij liever voor de schouder van het konijn als de filet. Als NorthSeaChefs verwerkt hij producten zoals bijvangst die wordt aangeleverd door Belgische vissersboten in zijn gerechten. Hier kiest de boer en de visser wat op het menu komt en niet andersom.

Sinds september 2016 serveert Broes een volledig menu met enkel groenten, Het Veldmenu. Naast een uitdagende en Belgisch getinte à la carte heb je de keuze tussen een 3, 4 of 5 gangen menu voor € 45, € 56 of € 67.

We kwamen binnen in restaurant ’t vijfde seizoen met nogal wat stress. Een uur daarvoor zaten we namelijk in het verkeerde restaurant. Met snel snel het adres op te zoeken, kwamen we uit bij Het vijfde seizoen in Brakel. T’ja het lijkt op elkaar hé. Eens toegekomen in Aalter werden we vriendelijk ontvangen door gastvrouw Lien D’Hooge. Een aperitiefje en enkele amuses in het salon en de stress begon stilletjes aan te zakken.

Bij een glaasje Portugese bubbels en een alcohol vrij aperitief op basis van eigen vlierbloesemsiroop werden de volgende amuses geserveerd.

Mousse van ham – Koolrabi – Crumble

Kroketje van brandade – Gemarineerde venkel – Gepekelde schelvis

Saucisse de Morteau – zuurkool – mosterd – zaadjes – radijs

Menu: WINTEREXPRESSIE

Noordzeekrab werd geserveerd met een crème van avocado en rode biet, gepekelde wintergroenten en afgewerkt met sesam & zeebes. Voor mij werd de vegetarische versie van dit gerecht geserveerd met edamame (Sojabonen).

Een knap staaltje “Northseachef” op het bord. Hier serveerde Broes een stukje op vel gebakken zeebarbeel met jonge prei uit Wingene, kokkel, gepofte boekweit en een jus van Madras curry

Aardappel “Fontane” – Grondwitloof uit Egem

Bij dit gerecht waren er twee keuzes kwa afwerking. De Lotenhulse oude brokkel of zwarte truffel uit de Périgord. We hebben beide geproefd en tegen onze verwachting in zorgde de oude brokkelkaas voor de beste combinatie.

Contre-filet van Belfurn angus uit Veurne – Bordelaise – mais

Als side dish werd hier een tartaar van het rundvlees geserveerd met krokant van mais.

Hierbij werd een smaakvolle Italiaanse wijn geschonken. Maar mijn aandacht ging vooral naar het bijpassende biertje “De Poes”. Een bier dat met dezelfde eigenschappen word gebrouwen als de visie van het restaurant, “grondstoffen van eigen bodem, van de hoogste kwaliteit”.

Ook het aanbod kazen was de moeite. Hier wordt voornamelijk gekozen voor minder bekende Belgische kazen. Deze werden geserveerd met compote, noten en een warm rozijnenbroodje. In het glas kwam een Barbeito 10 year old sercial madeira.

Vijgen – chocolade – piment – bloedsinaasappel – American cookie

Bij de koffie

Bij een heerlijk tasje koffie genieten we na van onze lunch. De stijl en visie van Lien en Broes waarmee ze ’t Vijfde Seizoen op de kaart zette werd helemaal duidelijk tijdens deze lunch. Hier spelen streek en seizoensgebonden producten de hoofdrol in creatief uitdagende gerechten. Deze werden met de juiste swung en professionalisme aan tafel gebracht, telkens voorzien van een lekker bijpassen glas wijn/bier.

Praktich:

’t Vijfde Seizoen ¦ Stationsstraat 9 ¦ 9880 Aalter ¦ 09 351 74 60 ¦ Reserveer online

restaurant@tvijfdeseizoen.com ¦ 15/20 in Gault&Millau

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *