Achelse Blauwe
De ”Grevenbroecker”, of de Achelse Blauwe is een unieke blauwschimmelkaas van koemelk. Deze zachte en romige kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. De rijping van 10 weken zorgt voor zijn typische smaak, nooit agressief zout of pikant maar wel onmiskenbaar blauw-schimmel. Deze kaas behaalde de beste score in Lyon tijdens de wedstrijd voor de Internationale Caseus Award in de categorie “originele kaas”.
Roggeverdommeke,
In Antwerpen voorzag een rijk zakenman destijds (rond 1450) de gevangenen, de zogenaamde “verdoemden” die opgesloten zaten van brood. ‘Roggebrood voor de verdoemden’ heette dat in de volksmond., op feestdagen werden er rozijnen aan toegevoegd. Vandaar de Antwerpse benaming: roggeverdoemeke.
Zoet, zout en bitter
In dit eenvoudige kaasgerecht combineren we het zoete van de rozijnen met het zoutige van de kaas en het bittere van roodlof. Een scheutje olijfolie zorgt ervoor dat alle samen mooi in elkaar voortvloeien. Dit recept laat zien dat je met maar enkele ingrediënten een enorm lekker gerecht kan maken.
Nodig:
- Roggeverdommeke
- Achelse blauwe
- roodlof
- radijs
- olijfolie
- boter
- walnoten
Doen:
- Hak de walnoten grof, rooster deze in een pan zonder vetstof. Zet ze apart.
- Snij dikke sneden van het roggeverdommeke van ongeveer 1 cm
- Besmeer beide zijde met boter
- Rooster de snede brood in een hete pan, laat nadien terug afkoelen
- Kuis de radijzen. Snij het roodlof en de radijs in reepjes en plakjes
- Bewaar nog enkele jonge blaadjes van de radijs voor de afwerking
- Serveer het getoast roggeverdommeke met een stuk Achelse blauwe
- Verdeel er een beetje salade van roodlof en radijs bovenop
- Werk af met walnoten, olijfolie en jonge blaadjes van radijs
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.