Asperges - Mosterdzaad - Groene olie - Postelein
Recepten, Voorgerechten

Asperges – Mosterdzaad – Groene olie – Postelein

Lauwe salade van gegrilde asperges, ingelegd mosterdzaad, dressing van zure room en olie van lente ui en groene kruiden. Dit klinkt misschien heel veel en het ziet er misschien moeilijk uit. Maar dit is echt een eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken. 

Recept voor 4 personen (voorgerecht)

Lauwe salade van gegrilde asperges

  • 500 g witte asperges
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • peper en zout
  • klontje boter
  • Schil de asperges, breek het onderste stukje eraf.
  • Zet een kookpot op vuur met koud water, een snuifje zout en een klontje boter
  • Doe de asperges in het water en breng dit naar het kookpunt.
  • Haal de asperges uit het water als ze beetgaar zijn, verfris ze onmiddellijk onder koud water, dep ze nadien goed droog. Bewaar een beetje kookvocht voor de dressing
  • Grill de asperges in een hete grillpan
  • Snij de asperges in stukjes van 2 cm, breng deze op smaak met olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout

Ingelegd mosterdzaad

Je hebt niet al deze ingelegde mosterdzaadjes nodig. Je kan deze nadien makkelijk bewaren in de koelkast.

  • 50 g mosterdzaad
  • 200 g water
  • 60 g azijn
  • 10 g suiker
  • snuifje zout
  • Doe al deze ingrediënten in een kookpot
  • Breng dit naar het kookpunt
  • Laat zachtjes sudderen totdat het vocht bijna helemaal ingekookt is en de zaadjes hiermee bedekt zijn
  • Bewaar in een gesteriliseerde pot


Groene olie

  • 20 g groen van de lente uitjes
  • 10 g groene kruiden (bieslook, peterselie, postelein, oregano, …)
  • 100 ml olijfolie
  • peper en zout
  • Mix het groen van lente-ui fijn met de groene kruiden en olijfolie fijn
  • Warm deze olijfolie zachtjes op totdat deze terug schift.
  • Giet de olijfolie door een fijne zeef. Zo krijg je terug een blinkende olijfolie
  • Kruid de olie met peper en zout

Dressing van zure room

  • 100 g zure room
  • 20 g kookvocht van de asperges
  • peper en zout
  • Meng de zure room met een beetje kookvocht van de asperges tot een mooie gladde dressing
  • Breng deze op smaak met peper en zout

Afwerking

  • 50 g geroosterde en gezouten pinda
  • postelein
  • Hak de pindanootjes grof
  • Verdeel 3 el dressing in de borden
  • Schik daarop de salade van asperges
  • Lepel er de groene kruidenolie over en rond
  • Verdeel hier en daar toefjes ingelegd mosterdzaad
  • Werk af met gehakte pinde en verse postelein

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *