Boomsma 5 Jaar Gerijpte Genever
Boomsma 5 Jaar Gerijpte Genever is een smaakvolle drank die gemaakt is van zowel korenwijn als moutwijn. De combinatie zorgt voor een gebalanceerde basis die vervolgens 5 jaar heeft mogen rijpen in Amerikaanse eiken vaten. De genever heeft daardoor een amber kleur en een zeer rijk aroma gekregen .
Boomsma
De voorbije jaren verbleven we al verschillende keren in de stad Leeuwarden, ten Noorden van Nederland. Daar maakten we toen ook kennis met Boomsma. Boomsma Distilleerderij werd in 1883 opgericht in Leeuwarden en is vooral bekend van zijn Beerenburger. Maar deze keer gaan we aan de slag met hun gerijpte genever.

Gegroni
Gegroni is een variant op de klassieke Negroni. Hier vervangen we de gin door de 5 jaar op vat gerijpte genever. Verder blijven de verhoudingen en de werkwijze hetzelfde.
Nodig:
- 30 ml Boomsma 5 Jaar Gerijpte Genever
- 30 ml Campari
- 30 ml Vermouth
- ijsblokjes
- schijfje sinaasappel
Doen:
- Doe ijsblokjes in een glas
- Giet alle ingrediënten in het glas
- Roer goed
- Werk af met schijfje sinaasappel

Salie – Genever – Hierbas – Tonic
In deze cocktail combineren we de gerijpte Genever met Hierbas de las Dunas, suikersiroop met salie en tonic. Een heerlijk verfrissende cocktail!
Nodig:
- 40 ml Boomsma 5 Jaar Gerijpte Genever
- 20 ml Hierbas de las Dunas
- 25 ml citroensap
- 20 ml suikersiroop met salie *
- tonic
- blaadje salie voor de afwerking
- ijsblokjes
Suikersiroop met salie *
- Breng voor de suikersiroop 2 koppen kristalsuiker en 1 kop water aan de kook
- Voeg 20 gekneusde blaadje salie toe
- Roer totdat de suiker is opgelost.
- Zet het vuur uit, laat de siroop afkoelen
- Giet de siroop door een fijne zeef
Doen:
- Vul een cocktailglas met ijsblokjes
- Voeg genever, Hierbas, citroensap en suikersiroop toe
- Roer goed
- Vul het glas aan met tonic
- Werk de cocktail af met een blaadje salie

Genever – Cloosterlikeur – Vermouth
Deze cocktail is gebasseerd op de Dry Martini en Vesper Martini. Hiervoor gaan we aan de slag met de gerijpte genever, Cloosterlikeur en vermouth. De Boomsma Cloosterlikeur is een groene kruidenbitter bestaande uit wel 17 verschillende natuurlijke kruiden zoals munt, madelief, anijs, brandnetel, klaverblad, witte dovenetel, duizendblad en paardenbloem.
Nodig:
- 60 ml Boomsma 5 Jaar Gerijpte Genever
- 30 ml Extra dry vermouth
- 10 ml Boomsma Cloosterlikeur
- ijsblokjes
Doen:
- Koel het martini glas voor met gepileerd ijs
- Vul het mixglas met de genever, Cloosterlikeur en vermouth
- Voeg de ijsblokjes toe en roer ongeveer tien seconden
- Verwijder het ijs uit het martiniglas en strain de cocktail voorzichtig in het glas
- Werk af met zeste van citroen
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.