Broodje barbecue kip - Alabama white sauce
Uncategorized

Broodje barbecue kip – Alabama white sauce

Print Friendly, PDF & Email

Voor dit recept gaan we aan de slag met een volledig uitgebeende kip. Ook wel ‘spatchock chicken’ genoemd. Enkele in de kippenvleugeltjes zitten nog beentjes. Het grote voordeel hiervan is dat de kip sneller en gelijkmatig gaart. We marineren deze kip 1 nacht in karnemelk. Karnemelk bevat zowel vet als zuur: twee factoren die maken dat het vlees zachter wordt. Tijdens het bakken wrijven we de kip in met Alabama white sauce. Een soort witte barbecuesaus op basis van mayonaise en mierikswortel. Het grootste nadeel aan dit recept? Eens je dit geproefd hebt, wil je geen gewoon stukje kip meer op de barbecue.

Nodig:

  • 1 ontbeende kip
  • 1/2 l karnemelk
  • kipkruiden, of barbecue kruidenmengeling
  • 4 á 6 broodjes
  • rauwkostmengeling geraspte (wortel, witte & rode kool, radijs)
  • mayonaise
  • Alabama white sauce (dit recept vind je onderaan)

Doen

  • Leg de kip in een grote schaal, overgiet deze met de karnemelk
  • Laat ze een nacht marineren in de koelkast
  • Warm de barbecue op voor indirect grillen* tot een temperatuur rond de 160 graden
    *Bij indirect grillen leg je de kolen aan één kant. Zo worden de ingrediënten niet boven, maar naast het vuur gebakken.
  • Haal de kip uit de karnemelk, spoel ze af onder de kraan en dep ze goed droog
  • Smeer de kip in met een dun laagje olie, kruid met kipkruiden of een barbecue kruidenmengeling
  • Leg de kip op de barbecue, met de velkant naar boven
  • Plaats een deksel op de barbecue, laat deze al 20 minuten bakken
  • Wrijf de kip vanaf nu een 2 tal keer in met de Alabama white sauce
  • Gaar de kip tot een kernetemperatuur van 72 graden
  • Haal de kip van de barbecue, snijd deze in reepjes
  • Maak een rauwkost salade door de geraspte groenten te mengen met een klein beetje mayonaise
  • Breng deze op smaak met peper en zout
  • Snij de broodjes doormidden
  • Beleg de broodjes met rauwkostsalade, reepjes kip en Alabama white sauce.
  • Smakelijk!

Alabama white sauce

  • 200 g mayonaise
  • 50 g zure room
  • 30 ml appelazijn
  • 20 ml appelsap
  • 2 tl mierikswortel
  • 1 kl citroensap
  • snuifje zout en cayennepeper
  • 1 kl mosterd
  • enkele druppels worcestersaus
  • Meng al deze ingrediënten tot een egale saus
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *