Aperitief hapjes, Recepten

Vinetiq – Oostenrijkse Wijnen – Tartaar van gegrilde coquille

Vinetiq – Cool climate wijnen

Dat we bij Kris Kookt al langer liefhebber zijn van Oostenrijkse en Duitse wijnen, dat wisten jullie misschien al wel. We werden dan ook onmiddellijk geprikkeld wanneer er een mailtje rond Vinetiq in onze inbox zat.

Vinetiq specialiseerd zich in ‘cool climate’ wijnen. Deze wijnen komen uit streken waar het klimaat wat koeler is omdat ze hoger of verder van de evenaar gelegen zijn. De unieke paradox is dat hoe lastiger de druif het heeft, hoe mooier de wijn wordt. 

Cool is the new black.

We kregen de kans om enkele wijnen uit het assortiment te proeven. We beginnen bij “Weingut Hannes Sabathi”. Deze jonge Oostenrijkse wijnmaker groeide op in de wijngaarden van het domein. Hij maakt mooie, zuivere wijnen en durft bovendien al eens te experimenteren. 

Weingut Hannes Sabathi

Südsteiermark, waar de wijngaarden van Hannes Sabathi zich bevinden, wordt gekenmerkt door een Mediterraans klimaat, met warme dagen, koude nachten en ijzige winters. De grote temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts geven de druiven hun aciditeit en frisheid. Met een hellingsgraad tot 57 procent verbouwt Hannes Sabathi druiven op één van de steilste wijngaarden ter wereld. 

Weingut Hannes Sabathi Sauvignon Blanc ‘Gamlitz’ 2017

Ik kan de proefnotities zelf niet beter omschrijven als op de website van Vinetiq. Het Gamlitz perceel laat de Sauvignon Blanc druif magistraal tot zijn recht komen met een opvallend boeket van rijpe zwarte bessen en geel steenfruit. Een rijke Sauvigon Blanc met veel allure die uitpakt met een lengte die we niet veel zien/proeven bij deze druif!

Ferdinand Mayr ‘Na Als Dann’ Zweigelt 2017

De tweede wijn die we konden proeven is deze Zweigelt 2017 van wijnkenner en sinds 2009 wijnboer Ferdinand Mayr. Ferdinand Mayr, in 1994 uitgeroepen tot dé wijnkenner van Oostenrijk, heeft zijn wijngaarden in de stad Senftenberg, in het noorden van de Kremsvallei aan de Donau.

Wat de Grüner Veltliner is voor de witte wijn, dat is de blauwe Zweigelt voor de rode Oostenrijkse wijnen. Deze druivensoort is zo één van die typische, lokale, opkomende druiven die Oostenrijk de laatste jaren op de internationale wijnmarkt heeft gezet. Hij zorgt zowel voor lichte en fruitige wijnen. Het beste serveer je deze ronde wijn tussen de 16 en 18 graden.

Tartaar van gegrilde coquille

Bij deze wijnen serveren we natuurlijk ook graag een hapje. Om de twee wijnen te combineren bedacht ik een stevig hapje op basis van gegrilde couquille.

Nodig:

  • 8 coquilles
  • 1 venkel
  • 1 rol pizzadeeg
  • zure room
  • verse dille
  • olijfolie
  • zeekraal

Doen:

  • Rol de pizzadeeg uit, probeer deze nog een beetje groter en dunner te maken
  • Smeer de pizzadeeg in met olijfolie, kruid met peper en zout
  • Bak deze gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat nadien afkoelen
  • Wrijf de coquilles aan 1 kant in met olijfolie
  • Zet een grillpan op het vuur, laat deze goed warm worden.
  • Grill de coquilles aan 1 kant
  • Plaats de coquilles nadien terug in de koelkast zodat ze kunnen afkoelen
  • Snij de dille fijn
  • Meng 4 el zure room met 2 el fijngesneden dille
  • Breng de zure room op smaak met peper en zout
  • Snij de venkel in dunne reepjes
  • Snij de gegrilde en afgekoelde coquilles in fijne blokjes
  • Breng de tartaar van coquilles op smaak met olijfolie, peper en zout
  • Snij de bieslook fijn, voeg deze toe aan de tartaar van coquilles

Afwerking:

  • Breek stukjes van de pizzadeeg
  • Lepel hierop een toefje zure room met dille
  • Verdeel hierop de tartaar van coquilles
  • Werk af met venkel, zeekraal en groen van de venkel
  • Geniet met een heerlijk glas wijn


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *