Een heerlijk verfrissend dessert met panna cotta van pompelmoes, mousse van sinaasappel en ijs van citroen (zonder ijsmachine)
Recept voor 4 personen:
Werkwijze:
Citroenijs:
- 2 citroenen
- 50 g suiker
- 1 ei
- 80 ml room
- 10 g ongezouten boter
- Pers het sap ui de citroenen en meet 100 ml af
- Breng het citroensap met de boter en 35 g suiker aan de kook
- Kook dit in tot er 60 ml overblijft
- Neem van het vuur en laat afkoelen
- Splits het ei
- Klop het eiwit op met 5 g suiker
- Klop het eigeel tot een witte crème met 5 g suiker
- Klop de slagroom op tot yoghurt dikte met 5 g suiker
- Roer de citroensiroop onder het opgeklopte eigeel
- Spatel er de slagroom onder
- Spatel als laatste het eiwit eronder
- Plaats dit in de diepvries
Panna cotta van pompelmoes
- 2 blaadjes gelatine
- 220 ml room
- 100 ml melk
- 30 g suiker
- 1/2 vanillestok
- sap van 2 pompelmoezen ingekookt tot 100 ml
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Breng de room, melk, ingekookt pompelmoes sap, suiker en de vanillestok aan de kook
- Zet het vuur uit
- Verwijder de vanillestok
- Voeg de geweekte gelatine toe
- Roer goed tot de gelatine is opgelost
- Verdeel de panna cotta in schaaltjes
- Plaats in de koelkast en laat opstijven
Mousse van sinaasappel en Griekse yoghurt
- 1 blaadje gelatine
- 65 g Griekse yoghurt
- 2 el suiker
- 50 ml sap van sinaasappel + zeste
- 100 ml room
- Week de gelatine in koud water
- Breng het sinaasappelsap en de zeste van de sinaasappel aan de kook
- Verwijder de zeste en voeg de geweekte gelatine toe, laat even afkoelen
- Klop ondertussen de slagroom op met 2 el suiker
- Meng het sinaasappelsap onder de yoghurt
- Spatel er voorzichtig de opgeklopte slagroom onder
- Plaats in de koelkast en laat opstijven
Lemon curd
- 25 g ongezouten boter
- 40 g suiker
- sap van 1/2 citroen
- 12 g water
- 1 eidooier
- 2,5 g maizena
- Breng het sap van de citroen met het water, de boter en de suiker aan de kook
- Meng ondertussen de maizena onder het eigeel tot de brokjes verdwenen zijn
- Giet 1/2 van de kokende massa bij het eigeel
- Roer goed en giet het mengsel terug bij de rest
- Verwarm op het vuur tot het mooi gebonden is
- Giet in een schaaltje en laat afkoelen
Crumble van haverkoekjes
- 2 havermoutkoekjes
Afwerking:
- Haal de panna cotta uit de schaaltjes
- Werk het bord af met de mousse, het ijs en de lemon curd
- Maal de haverkoekjes fijn en werk hiermee het dessert af