Zoetigheden

Citrus dessert met pompelmoes, sinaasappel en citroen

Een heerlijk verfrissend dessert met panna cotta van pompelmoes, mousse van sinaasappel en ijs van citroen (zonder ijsmachine)

Recept voor 4 personen:

Werkwijze:

Citroenijs:

  • 2 citroenen
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 80 ml room
  • 10 g ongezouten boter

Panna cotta van pompelmoes 

  • 2 blaadjes gelatine
  • 220 ml room
  • 100 ml melk
  • 30 g suiker
  • 1/2 vanillestok
  • sap van 2 pompelmoezen ingekookt tot 100 ml

Mousse van sinaasappel en Griekse yoghurt

  • 1 blaadje gelatine
  • 65 g Griekse yoghurt
  • 2 el suiker
  • 50 ml sap van sinaasappel + zeste
  • 100 ml room

Lemon curd

  • 25 g ongezouten boter
  • 40 g suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 12 g water
  • 1 eidooier
  • 2,5 g maizena

Crumble  van haverkoekjes

  • 2 havermoutkoekjes

Werkwijze:

Ijs van citroen:

  1. Pers het sap ui de citroenen en meet 100 ml af
  2. Breng het citroensap met de boter en 35 g suiker aan de kook
  3. Kook dit in tot er 60 ml overblijft
  4. Neem van het vuur en laat afkoelen
  5. Splits het ei
  6. Klop het eiwit op met 5 g suiker
  7. Klop het eigeel tot een witte crème met 5 g suiker
  8. Klop de slagroom op tot yoghurt dikte met 5 g suiker
  9. Roer de citroensiroop onder het opgeklopte eigeel
  10. Spatel er de slagroom onder
  11. Spatel als laatste het eiwit eronder
  12. Plaats dit in de diepvries

Panna cotta van pompelmoes:

  1. Week de blaadjes gelatine in koud water
  2. Breng de room, melk, ingekookt pompelmoes sap, suiker en de vanillestok aan de kook
  3. Zet het vuur uit
  4. Verwijder de vanillestok
  5. Voeg de geweekte gelatine toe
  6. Roer goed tot de gelatine is opgelost
  7. Verdeel de panna cotta in schaaltjes
  8. Plaats in de koelkast en laat opstijven

Mousse van sinaasappel en Griekse yoghurt:

  1. Week de gelatine in koud water
  2. Breng het sinaasappelsap en de zeste van de sinaasappel aan de kook
  3. Verwijder de zeste en voeg de geweekte gelatine toe, laat even afkoelen
  4. Klop ondertussen de slagroom op met 2 el suiker
  5. Meng het sinaasappelsap onder de yoghurt
  6. Spatel er voorzichtig de opgeklopte slagroom onder
  7. Plaats in de koelkast en laat opstijven

Lemon Curd:

  1. Breng het sap van de citroen met het water, de boter en de suiker aan de kook
  2. Meng ondertussen de maizena onder het eigeel tot de brokjes verdwenen zijn
  3. Giet 1/2 van de kokende massa bij het eigeel
  4. Roer goed en giet het mengsel terug bij de rest
  5. Verwarm op het vuur tot het mooi gebonden is
  6. Giet in een schaaltje en laat afkoelen

Afwerking:

  1. Haal de panna cotta uit de schaaltjes
  2. Werk het bord af met de mousse, het ijs en de lemon curd
  3. Maal de haverkoekjes fijn en werk hiermee het dessert af
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *