Hoofdgerechten, Recepten

Cooking Class: Cataplana – Tertúlia Algarvia

Print Friendly, PDF & Email

Een gezamenlijke blogtrip naar de Portugese Algarve met twee mamablogs, dit kan enkel maar naar een kindvriendelijk resort waar ook op culinair gebied heel wat te beleven valt. Denk maar aan een boot trip met oesterproeverij, wijn degustaties, een workshop Cataplana maken en natuurlijk een overvloed aan heerlijke restaurants. Tijdens deze 4 daagse trip naar Portugal verbleven we in het 4-sterren Martinhal Quinta Family Resort in Quinta do Lago.

Stuk voor stuk stonden deze activiteiten op onze planning. Na een bezoekje aan de Mercado de Loulé (foodmarkt) reden we richting Faro voor een Cooking Class Cataplana bij Tertulia Algarve. Cataplana is een traditioneel Portugees gerecht, vooral bekend in de Algarve. Maar tegelijkertijd ook de naam van de pan waarin je het bereidt. Het is een soort dubbele wok die je op elkaar kunt klikken.

Samen met Anne, Toni, Lobke, Susanne & Inge was het tijd om onze eigen lunch te bereiden. Tijdens deze twee uur durende kookworkshop leerden we dit typische Portugese éénpansgerecht boordevol vis en zeevruchten klaarmaken. Indien je geen Cataplana hebt, gebruik dan een wok met deksel.

Nodig voor 4 personen:

  • 300 g stevige witte vis
  • 100 g gamba’s
  • 75 g schelpjes (clam)
  • 75 g kokkels
  • 75 g mosselen
  • 75 g scheermesjes
  • 25 g chorizo
  • 1/2 ui
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1 tomaat, gepeld en in blokjes
  • 2 el tomatensaus
  • 1 bussel verse koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 takjes tijm
  • peper, zout
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl visbouillon

Doen:

  1. Kuis de ui en paprika, snij deze in reepjes
  2. Snij de rode peper en knoflook heel fijn
  3. Warm een scheutje olijfolie op in de Cataplana of wok
  4. Stoof hierin de ui, look en rode peper aan. Voeg ook stukjes chorizo toe
  5. Voeg de reepjes paprika toe en daarna de blokjes tomaat
  6. Stoof alles goed aan
  7. Voeg de witte wijn toe en laat deze kort inkoken. Voeg dan de visbouillon toe
  8. Voeg tomatensaus en paprikapoeder toe
  9. Breng dit zachtjes aan de kook, draai het vuur zachter zodat dit zachtjes blijft pruttelen
  10. Verdeel de stukken vis er boven op en sluit het deksel 5 minuten
  11. Voeg na deze tijd de gamba’s, zeevruchten en tijm toe, sluit het deksel 8 minuten
  12. Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap
  13. Werk af met fijngesneden koriander

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *