Hoofdgerechten, Recepten

Coq au vin

Coq au vin is een Frans stoofgerecht. Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan (of kip) met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een rodewijnsaus. 

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • 900 gr kippenbillen
  • 100 gr gerookte spekblokjes  (Herta)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 25 ml cognac
  • 250 gr champignons, in 4 gesneden
  • 500 ml rode wijn
  • 300 ml kippenfond
  • 1 teentje knoflook
  • tijm/laurier
  • maizena

Werkwijze:

  1. Neem een ruime kookpot en smelt hierin een kontje boter
  2. Bak hierin de fijngesneden ui, spekblokjes en de champignons
  3. Haal dit terug uit de pan en smelt opnieuw een klontje boter
  4. Kruid de kippenbillen en bak ze langs beide zijden
  5. Voeg de cognac toe en flambeer
  6. Voeg de rode wijn, kippenbouillon, knoflook, tijm en laurier toe
  7. Breng dit alles aan doe kook en schuim regelmatig af
  8. Laat dit ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen
  9. Haal de kippenbillen uit de saus
  10. Doe de saus door een zeef, zodat alle onreinheden en aromaten eruit zijn
  11. Laat deze saus voor de helft inkoken
  12. Als het nodig is kan je de saus nog bijbinden met maizena
  13. Voeg de kippenbillen, champginons, uitjes en spekblokjes terug toe
  14. Laat dit nog een 5 minuten zachtjes koken
  15. Serveer dit naar eigen smaak met natuur aardappelen, kroketten of brood
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *