Coq au vin is een Frans stoofgerecht. Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan (of kip) met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden, klaargemaakt in een rode wijnsaus.
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 900 gr kippenbillen
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 1 ui, fijngesneden
- 25 ml cognac
- 250 gr champignons, in 4 gesneden
- 500 ml rode wijn
- 300 ml kippenfond
- 1 teentje knoflook
- tijm/laurier
- maizena
Werkwijze:
- Neem een ruime kookpot en smelt hierin een kontje boter
- Bak hierin de fijngesneden ui, spekblokjes en de champignons
- Haal dit terug uit de pan en smelt opnieuw een klontje boter
- Kruid de kippenbillen en bak ze langs beide zijden
- Voeg de cognac toe en flambeer
- Voeg de rode wijn, kippenbouillon, knoflook, tijm en laurier toe
- Breng dit alles aan doe kook en schuim regelmatig af
- Laat dit ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen
- Haal de kippenbillen uit de saus
- Doe de saus door een zeef, zodat alle onreinheden en aromaten eruit zijn
- Laat deze saus voor de helft inkoken
- Als het nodig is kan je de saus nog bijbinden met maizena
- Voeg de kippenbillen, champginons, uitjes en spekblokjes terug toe
- Laat dit nog een 5 minuten zachtjes koken
- Serveer dit naar eigen smaak met natuur aardappelen, kroketten of brood