Crème van pompoen & gepocheerd ei
Dit recept is gebaseerd op een gerecht dat ik heb geproefd op vakantie in de Bourgogne. Tijdens een bezoek aan Chalon-sur-Saône gingen we lunchen in een klein restaurantje op het riviereiland “Saint-Laurent”. Zonder enige research stapten we er op gevoel een restaurant binnen. Ons positief voorgevoel werd bevestigd. Want dit was zowat de beste lunch van onze vakantie. Mijn voorgerecht bestond uit een fluweelzachte crème van pompoen. Hierbij kwam een gepocheerd eitje, pompoenpitten, groene kruiden en chips van groenten. Een haalbaar recept om thuis na te maken.
Nodig voor 6 personen – voorgerecht
- 1 butternut pompen
- 100 ml room
- 3 sneetjes brood
- 1 el pompoenpitten
- 1 el zonnebloempitten
- 6 verse eitjes
- 1 lente ui
- groentenchips
- afwerking: kervel of postelein
Doen
- Schil de pompoen, verwijder de pitten
- Snij de pompoen in stukken.
- Breng de stukken pompoen met 120 ml water aan de kookt
- Laat dit zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is en het water voor het grootste deel is verdampt
- Voeg 100 ml room toe, mix dit fijn tot een zachte crème van pompoen
- Breng de crème op smaak met peper en zout
- Rooster de pompoen en zonnebloempitten in een pan zonder vetstof
- Snij de korstjes van het brood. De rest in vierkantjes
- Bak de stukje brood krokant in een pan met een beetje olijfolie
- Breng in een ruime kookpot water aan de kook. Voeg een beetje azijn toe
- Breek elk ei in een aparte koffiekop
- Laat het ei in het water glijden. Houd het water tegen de kook aan en laat het ei in ca. 3 min. gaar worden
- Verdeel een beetje lauwe creme van pompoen in de borden
- Leg in het midden een gepocheerd ei
- Werk af met pompoen en zonnebloempitten, broodcroutons, fijngesneden lente-ui, groene kruiden en groentechips
Recept in foto’s
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt