Blog, Travel

Culinair Texel – Waddeneiland – Must visits

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

Texel, het grootste Waddeneiland,

Texel heeft op culinair gebied heel wat te bieden. Denk aan het zuivere lamsvlees, kokkels uit de Waddenzee, verse garnalen, Texelse asperges, zilte groenten, kazen en bier. Producten die gekenmerkt worden door twee kwaliteitslabels.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Het keurmerk Waddengoud geeft u de garantie dat de producten uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn gemaakt. Daarnaast heeft Texel zijn eigen label “Echt Texels product“. Hier gaat het over pure en kwaliteitsvolle producten waarvan de productie, verwerking & bereiding voor minimaal 75% op Texel plaatsvind. Twee labels die het duurzame aspect van Texel extra in de picture zetten.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Het werelderfgoed – De Waddenzee

De werelderfgoedstatus kan je zowat vergelijken met de Nobelprijs, maar dan uitgereikt door UNESCO. De natuur op de eilanden is enorm variërend, zo wisselen zandvlaktes, kwelders, duinen en prachtig groene weilanden elkaar af. Deze eilanden zijn dan ook een must visit voor natuur en vogelfotografie, fietsliefhebbers en natuurlijk ook culinair gegadigden.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Must visit – Culinair Texel,

Via 7 tussenstops ontdekten wij het culinaire en gastronomische aanbod van Texel. Op 20 minuten varen vanaf het vaste land in Nederland ontspat het instant vakantiegevoel. Haal diep adem en laat het besef doordringen. Je bent op een eiland, geniet!

Restaurant Wambinge,

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Onze eerste stop op het eiland Texels was Hotel Greenside. Dit viersterrenhotel ligt in de badplaats De Koog aan de westzijde van het eiland. Het restaurant Wambinge is vernoemt naar het oudste dorp op Texel. Ze gaan hier dan ook voor ‘ouderwetse’ gastvrijheid en serveren gerechten zonder poeha. Pure, klassieke gerechten die sterk zijn door hun eenvoud. Het restaurant draagt ook het label Waddengoud. (Meer foto’s)

Praktisch: +31 222 327 222  ¦ Website

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Texelse Bierbrouwerij,

De Texelse Bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij van speciaalbieren, gevestigd op Texel, nabij Oudeschild. In de voormalige zuivelfabriek, blinken nu de koperen brouwketels.  De Texelse Bierbrouwerij produceert elf soorten bieren, waarbij – naast water, gist en hop – uitsluitend gerst en tarwe van eigen eiland wordt gebruikt.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Alle bieren die er worden gebrouwen hebben een link met Texel. Skuumkoppe, Eyerlander en Springtij zijn er de mooiste voorbeelden van. Ook de Texelse schapen zorgen voor leven in de brouwerij wanneer ze worden getrakteerd op bostel: het restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen. Na een korte rondleiding genoten we van deze degustatieplank.

Praktisch: +31 222 313 229 ¦ Website ¦ Facebook

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Schapenboerderij De Waddel,

Deze schapenboerderij vinden we aan de voet van de Hoge Berg (15m). Rondom de boerderij loopt de kudde Texelaars, het beroemde Texelse schaap. Met zijn stevige nek, brede schouders, brede heupen en stevige billen ook wel de Bulldog onder de schapen genaamd. Niet enkel het vlees speelt hier een belangrijke rol, zo wordt er van de melk volgens traditioneel recept rauwmelkse schapenkaas gemaakt op deze stolpboerderij.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Eigenaar Jan-Willem Bakker dompelde ons onder in de wondere wereld van zijn schapenboerderij. Hier staat het welzijn voor dieren en respect voor mens en omgeving centraal. Zo worden alle schapen op Texel verdoofd geslacht en gebeurd het hele verwerkingsproces binnen de 50 km. Alvorens hieraan te beginnen zijn de lammeren op Texel minstens 90 dagen oud. Het lekkerste vlees heb je dan ook tussen de 3 en 6 maanden.

Praktisch: +31 222 322 337 ¦ Website ¦ Facebook

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Sterrenrestaurant “Bij Jef” – Den Hoorn

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Restaurant Bij Jef vinden in het dorp Den Hoorn, het zuidelijkste en grootste dorp van Waddeneilanden Texel. Dit is het restaurant van chef Jef Schuur en zijn vrouw Nadine Mögling. Jef heeft een eigenzinnige visie op de gastronomie en serveert creatieve gerechten op basis van lokale kwaliteitsproducten. Het restaurant is in het bezit van een Michelinster en wordt het door GaultMillau gewaardeerd met 17 punten. Lees hier het volledige artikel.

Praktisch: +31(0)222 319623 ¦ Website ¦ Facebook

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Grand Hotel Opduin,

Overnachten deden we in dit 4 sterrenhotel gelegen in het Nationaal Park de Duinen van Texel. Hier geniet je van het prachtige uitzicht over de Texelse duinen. De ruime, comfortabele kamers weerspiegelen de kleuren en rustgevendheid van de duinen, de zee en het strand. Na een wandeling van 10 minuten door de duinen kwam ik aan op het strand. Texel telt in totaal 30 km aan strand waar ook de gezellige strandpaviljoenen niet kunnen ontbreken.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Na een deugddoende nachtrust genoten we van een uitgebreid ontbijtbuffet vol met heerlijke eilandproducten, zoals de duindoornyoghurt en andere zuivel van de Novalishoeve, de boerenkaas van Wezenspyk en heerlijk Texels brood. Dit werd aangevuld met versgebakken spiegelei, huisgerookte zalm, American pancakes en wentelteefjes.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Tijd om gebruik te maken van de faciliteiten zoals het overdekt zwembad met bubbelbad, fitnessruimte, tennisbaan en het wellnesscentrum met onder andere sauna, stoombad en zonnebank hadden we spijtig genoeg niet.

Praktisch: +31 222 317 445  ¦ Website  ¦ Facebook 

Garnaalvissen – Oudeschild

Met de echte Texelse vissersboot ‘Emmie TX10‘ vaarden we de mooie haven van Oudeschild uit voor een 2 uur durende vaartocht op de Waddenzee. Tijdens deze tocht kregen we alle info over alles wat leeft in de Waddenzee en de duurzame garnaalvangst. Bij garnaalvangst is de bijvangst beperkt tot krabben en zeesterren, deze gaan na het sorteren terug in de zee.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Texel staat voorop wat het duurzame aspect betreft. Zo testen ze het pulsvissen of elektrovissen door stroomdraden over de zeebodem te slepen, waardoor de vis door elektrische schokken wordt opgeschrikt. Hierbij is het bodemcontact veel minder intens en ook de bijvangsten zijn minimaal, de hoeveelheid brandstof halveert.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Na de garnaalvangst werden de waddengarnalen aan boord gekookt en waren ze klaar om gepeld te worden. Met de woorden duwen, draaien, trekken klonk het pellen van garnalen makkelijk. Oefening baart kunst en gesmuld hebben we.

Praktisch: +31 6 514 98 614 ¦ Website ¦ Facebook

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Havenrestaurant ‘t Pakhuus – Oudeschild,

Visrestaurant ’t Pakhuus vinden we terug in een historisch pakhuis aan de haven van Oudeschild. Het restaurant heeft een stijlvol, comfortabel en tijdloos interieur. Vanuit de serre heb je prachtig uitzicht over de haven en de vissersboten.

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

In de keuken vinden we Boy Schuiling, chef en eigenaar van de zaak. Voorheen werkte Boy reeds 5 jaar aan de zijde van sterrenchef Jef Schuur. Deze ervaring gebruikt hij om brasserie gerechten creatief, smaakvol en op niveau te serveren. Op de kaart vinden we breed aanbod aan verse vis en schaal- en schelpdieren, veelal uit de Noord- en Waddenzee. Naast de mooie à la carte kan je hier kiezen voor een 3, 4 , 5 of 6 gangen verrassingsmenu. Bekijk hier alle foto’s

Praktisch: +31 222 313 581 ¦ Website ¦ Facebook

Culinair Texel - Waddeneiland - Must visits

Zelf Texel ontdekken? Dan is het culinair festival “Texel Culinair” misschien wel een aanrader. Verschillende culinaire bedrijven van Texel presenteren er dan exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Dit op 8, 9 & 10 September 2017.

Meer travel ervaringen vind je hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *