Blog, Travel

La Morra 2016 – Piemonte – Wat te doen

Print Friendly, PDF & Email

La Morra – Wijndegustatie

La Morra is een pittoresk gezellig dorp gelegen op een heuvel in Piemonte. Vanaf het dorp heb je een prachtig zicht over de belangrijkste wijnvelden van Piemonte. Met zijn ligging is La Morra de uitstekende uitvalsbasis om kennis te maken met de Italiaanse topwijnen. Maar de streek heeft meer te bieden dan dat. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige architectuur in Turijn en de truffels uit Alba. Wij genoten van een deugddoende vakantie van 2 weken in deze prachtige streek. Lees er hier meer over:

wijndegustatie

Wij hadden het geluk op de tweede dag van onze vakantie te kunnen deelnemen aan de dorpsdegustatie. Met een degustatieglas rond onze hals trokken we door de straten van La Morra om te gaan proeven bij talrijke wijnboeren uit de streek. De perfecte kennismaking met Dolcetto, Barbera, Nebbiolo & Barolo. Na de degustatie sloten we af met een heerlijk pasta all’amatriciana, kwestie van het goede doel te steunen. De vakantie was alvast goed ingezet.

dsc_0023
Trotter Noordwest-Italië

Alvorens onze afreis naar Noord Italië haalde ik de trotter van Noordwest Italië in huis. Een praktische en overzichtelijke reisgids met tips om de verborgen parels te vinden. Verrassende anekdotes en topervaringen, restaurant tips en verschillende plattegronden. Een standaard gids die altijd mee op pad ging. Zo haalden we hier verschillende restaurantjes, maar ook de beste gelateria uit.

trotter

Turijn, na Milaan de grootste stad van Noord-Italië

De stad, die in het Italiaans Torino wordt genoemd, is grotendeels gelegen op de linker oever van de rivier de Po. Het oude centrum, waaronder het stadsdeel Aurora, kent nog veel Romeinse invloeden. Het staat vol met prachtige oude en uiteenlopende architectuur. Porta Palentina en Casaforte Acaja zijn hier uitstekende voorbeelden van. Geniet hier van de prachtige architectuur en neem even tijd voor een heerlijke aperitivo op het enorme Piazza San Carlo, door de inwoners van Turijn ook wel “Il Salone” genoemd.

turijn

Vergeet zeker geen tussenstop te maken bij Grom. Hun slogan “il gelato come un volta” betekent “ijs zoals vroeger”. Hier kiezen ze hier voor duurzame producten, vers fruit al dan niet van hun eigen boerderij en worden er geen kleur en smaakstoffen gebruikt. Wij genoten hier van de beste gelato die we hebben geproefd in Italië. Ook hun hoorntjes zijn van topkwaliteit. Thanx Trotter !

grom

Alba, hoofdstad van de truffel

Één van de gezelligste stadjes die wij bezochten was Alba. Elke zaterdagochtend vind je op het Piazza Pertinace, de markt van het (platte)land van Alba. Bijzondere kaasjes, de lekkerste streekwijnen, ambachtelijke honing en allerlei andere lokale specialiteiten worden uitgestald in ongeveer dertig kraampjes. Verder vind je op het marktplein en in de gezellige straten van Alba een grote markt met verse vis, kruiden, kaas, kleren, enz… . Op sommige dagen zwalmt hier de heerlijke geur van chocolade door de stad, De fabriek van Ferrero ligt namelijk op een boogscheut van Alba.

markt-alba

Slenter door de straten, geniet op tijd voor een heerlijk espresso of een glaasje wijn, maar vergeet op het einde van je dag zeker geen (zwarte) truffel mee naar huis te nemen. De witte truffel is een pakje duurder en maar slecht enkele maanden verkrijgbaar (Okt/Nov). Verder zijn Palazzo Comunale, de veertiende- en vijftiende-eeuwse torens, de Kathedraal van Alba, de gotische kerk van San Dominico en de barokke kerk van Johannes de Doper de toeristische bezienswaardigheden van de stad. Voor de beste gelato van Alba kan je best terecht bij Dallate.

Anti Pasti,

Na onze vakantie in La Morra smaak een glaasje wijn nooit meer hetzelfde. Ga naar een plaatselijke wijnbar en geniet van een heerlijk glaasje Italiaanse wijn. Veelal wordt hier een bordje anti pasti bij geserveerd. Super om op deze manier de wijnen en producten van Italië te leren kennen.

anti-pasti

Osteria, Trattoria of Ristorante,

De verschillen vandaag de dag zijn niet zo groot als in het verleden. Vele trattoria’s en zelfs restaurants noemen zich “osteria” en vice versa. De trattoria’s zijn traditioneel een familiebedrijf. Deze bescheiden restaurants vind je in heel Italië en serveren traditionele, lokale gerechten. Osteria’s zijn wijnbars die zijn geëvolueerd zijn en eenvoudige maaltijden te serveren. Traditioneel, zijn ze eenvoudiger dan trattoria’s. Tijdens ons verblijf in La Morra ondervonden we hier niet zo veel verschil tussen. Daarnaast vind je nog de Ristorante’s. Hier vind je meestal een deftig gedekte tafel en is het de norm dat er een gastheer/gastvrouw alsook een sommelier e.d. aanwezig is. Het prijskaartje licht dan ook iets hoger dan bij de vorige twee. Hier vind je een overzicht van onze favorieten.

osteria-vignaiolo-2

Wat wij verder deden op vakantie? Genieten. Gewoonweg rustig het leven van Piemonte in ons opnemen. Af en toe maakten we een wandeling in de prachtige natuur. Daarnaast bezochten we verschillende dorpjes zoals Bra, Barolo, Monforte d’Alba, Novello & Serralunga d’Alba. Tijdens het weekend namen we deel aan een heus dorpsfeest en af en toe brachten we een bezoek aan één van de wijnboeren voor een degustatie. Kortom een top vakantie.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *