Blog, Restaurant belevingen, Travel

Onze favoriete Osteria, Trattoria & Ristorante in Piemonte

Anti Pasti, Primi and secondi piatti, Dolce,

De Italiaanse eetgewoonten zijn nogal een de rare kant. Toen we 5 jaar geleden voor de eerste keer in Italië kwamen, wisten we niet hoe we aan de menukaart moesten beginnen. Deze keer waren we beter voorbereid, we hadden zelfs een lijstje bij met restaurants die we wilden bezoeken. Net voor ons vertrek kreeg ik via Culinaire Ambiance ook nog enkele tips. Zo stond L’Osteria del Vignaiolo ook op onze to do lijst. Hierbij een overzicht van onze favoriete restaurants:

dsc_0358La Piola – Alba

Dit restaurant vinden we ook terug in de Trotter van Noordwest Italië. Hier omschrijft men het restaurant als slowfood-neobisto. La Piola heeft een strak en jong interieur met als middelpunt een krijtbord waarop de menukaart terug te vinden is. Wij nemen plaats in de veranda met een prachtig zich op de kathedraal. La Piola is trouwens het kleine broertjes van driesterrenrestaurant “Piazza Duomo”.

la-piola-2Bij een fris glaasje metodo classico genoot ik van een assortiment Anti pasti, op één bord kwamen 7 verschillende kleine gerechten. Naast mij werd er met een glimlach genoten van Vitello tonnato. Deze werd dan ook bekroond als beste Vitello tonnato van onze reis in Piemonte. We proefden hier ook nog een gerecht met courgettebloemen, deze werden gevuld met verse ricotta en geserveerd met een goddelijke tomatensaus. Eerlijke en smaakvolle gerechten aan een correcte prijs.

la-piola-4

L’Osteria del Vignaiolo – La Morra

Deze Osteria vinden we terug in het gehucht Santa Maria van La Morra. De sfeer is rustiek en toch elegant, zowel buiten op het terras als binnen in het restaurant. De gerechten zijn traditioneel met een creatieve twist. Hier kookt men met producten van hoge kwaliteit, perfect op smaak en geserveerd met de Italiaanse swung.

osteria-vignaiolo-2

We kozen hier voor het Menù degustazione aan € 38. Zo konden we uit de kaart 2 anti pasti, 1 primi, 1 secondi en 1 dolce kiezen. Ik watertand nog altijd als ik terug denk aan de gebakken pancetta en ook Sofie heeft het nog regelmatig over de gebakken sint-jakobsvrucht en gamba’s. Afsluiten deden we met heerlijke tarte tatin en een perfecte panna cotta. We wilden dit restaurant de tweede week van onze vakantie opnieuw bezoeken. Maar doordat ze volzet waren is dit spijtig genoeg niet gelukt.

osteria-vignaiolo

Osteria La Torre – Cherasco:

Osteria La Torre ligt verborgen in het centrum van Cherasco. Deze klassieke trattoria serveert een vernieuwde versie van de traditionele Piemontese cuisine. De chef werkt met producten afkomstig uit eigen tuin of van kleine en lokale boerderijen. De combinatie van verse en smaakvolle producten met de creatieve invloed van de chef zorgt voor originele gerechten, geserveerd in een familiale sfeer.

la-torre

Ik koos voor een trio van anti pasti. Naast rosbief met salsa verde en een tarte tatin van pompoen was de lauwe tomatencoulis met een gepocheerd ei en gefrituurd uiringen een gerecht dat mij gelukkig maakte. Zo eenvoudig, maar zo fijn en puur van smaak. Top. Na de primi piatti sloten we hier af met sabayon. Niet zomaar sabayon, gewoonweg de beste ooit. Deze werd aan tafel geserveerd in een gietijzeren pan. Toen ons bord leeg was, kwamen ze opnieuw voor een extra schepje. Zo sloten we onze laatste avond in Piemonte in schoonheid af.

Ristorante Bovio – La Morra

De familie Bovio was voorheen eigenaar van het bekende restaurant Belvedere in Le Morra. Enkele jaren geleden verhuisden ze naar een ander pand. In een elegant en casual sfeer dineer je hier met een panoramisch zicht over de wijngaarden van La Morra. De chef kiest voor traditionele Piemontese gerechten, klaargemaakt met plaatselijke producten afhankelijk van de seizoen. De enorm grote wijnkaart heeft meer dan 1000 lokale en nationale labels.

bovio-2

We kozen hier voor de “Menù degustazione” (€47). Na drie klassieke anti pasti was er de keuze tussen risotto of ravioli als primi. Hierna konden we kiezen tussen een klassiek stoofpotje met barolo of geroosterd geitenvlees. Het dessert bestond terug uit drie klassiekers. We aten lekker en traditioneel, maar de gerechten van het degustatie menu vind je in bijna elke trattoria of osteria.

bovio

Trattoria Dai Bercau – Verduno

Boven in het historische centrum van Verduno vind je deze traditionele trattoria. Hier vind je geen menukaart, maar serveren ze een volledige menu vol met al de lekkernijen van de typische keuken uit de Langhe. Wij begonnen met Anti-Pasti zoals vitello tonato, carpaccio, tartaar van kalfsvlees en een groententaartje met créme van kaas. Als Primi konden we kiezen uit tagliatelle met zwarte truffel of risotto met paddenstoelen. De secondi was een keuze tussen lamskroon of een stoofpotje van kalfsvlees met Barolo. Als Dolce kozen we nog voor een semifredo.

pasta-truffel

Verwacht hier geen verfijnde keuken maar heerlijk traditionele gerechten uit Piemonte met een zuivere en pure smaak. Aan tafel komen ze langs met alle gerechten, aan uzelf om te kiezen wat en hoeveel je eet. Niemand is verplicht om een hele menu te eten.

Lees in dit artikel meer over de Wijnboeren die wij bezochten in Piemonte (La Morra)

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Piemonte is voor mij de beste culinaire streek van Italië, en ook de wijnen zijn er super lekker!

  2. Freddy en Diane zegt:

    Bedankt Kris. Ken je een adresje voor te logeren ? Of ben je met mobilhome geweest ? Dank, staat op ons lijstje voor volgend jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *