Bistronomie in de Kempen,
Sinds enkele jaren zijn de Bistronomische restaurants goed vertegenwoordigd in de (stille) Kempen. Naast Lewis in Hoogstraten en De kleinen Bistro in Malle kwam er het afgelopen jaar Resto Au Comptoir (Gierle) en Resto Signatuur (Hoogstraten) bij. Voor deze 4-hands kwamen de teams van Lewis en Au Comptoir samen. Deze twee topchefs hebben elk in hun eigen stijl. Hoog tijd om ze samen hun ding te laten doen. Het resultaat, een memorabele avond en een culinaire top beleving.
Viskok van het jaar 2014 VS Gastro bistro van het jaar 2014
Leen & Ivan, die we nog kennen van hun restaurant Lèche Plat in Arendonk vormde het voormalige dorpscafé in Gierle om tot een sfeervol en strak restaurant. Je neemt hier plaats op de hoge krukken, rechtstreeks aan de keuken. Of kiest voor een gezellig tafeltje in de veranda met uitzicht over weilanden van Gierle. Deze NorthSeaChef kiest voor lokale producten, serveert vernieuwde klassiekers of samengevat: volkse gastronomie
Ivan Menten VS Thomas Snijders
Thomas en Katrijn, is het duo achter voormalige gastrobistro van het Jaar: “Resto Lewis”. Het geklasseerd herenhuis op de Vrijheid in Hoogstraten werd met hulp van interieur architect Lieven Musschoot omgevormd tot een sfeervol en funky restaurant. Thomas staat bekend voor zijn creatieve en uitdagende gerechten die uitblinken met diepe smaaksensaties.
Cocktail by Paul Morel
Paul Morel mag zicht sinds kort ambassadeur van Bistronomie noemen. Als gevestigde waarde in de cocktail wereld zal hij restaurants adviseren in hun zoektocht naar de perfecte cocktail of ideale pairing. Voor dit diner had Paul een cocktail op basis van vodka, ginger ale en limoen voorzien. Door de boxen klonk alvast Quatre Mains van de Deus. Het begin van een top avond.
8 gerechten passeerden de culinaire revue, telkens voorzien van een perfecte pairing. Hiervoor werd beroep gedaan op Kris Jeuris van The Portugal Collection en Duvel -Moortgat voor de bieren. Dat ik sinds een recente trip naar Portugal ook fan ben van de Portugese wijnen werd deze avond nog maar eens bevestigd.
Om te starten schonk Kris Jeuris de Quinta das Bágeiras – espumante. Een zeer frisse en karaktervolle mousserende wijn die geproduceerd wordt volgens de ‘méthode traditionnelle’. Hierbij kwam een eerste gerecht van Thomas. De smaakvolle vichychoisse werd afgewerkt met gerookte forel, zalmforeleitjes, verse kruiden, groene olijf en crumble. Meteen een binnenkomer van formaat!
De huisgerijpte carpaccio van Ardeens rund “Boeuf d’Ennal” kennen we nog van een eerder bezoek aan Au Comptoir. Deze keer werd hij geserveerd met rauwe champignons en een dressing met kaviaar. Hierbij kwam een iets te overheersende Wild Jo.
Gebrande ui werd geserveerd met comté, herfsttruffel en gezouten/gedroogde kappertjes. Dit topgerecht van Resto Lewis werd geserveerd met een bolleke De koninck, een passende match.
(Au Comptoir) Gebakken coquilles werden gecombineerd met ossenstaart en een crème van aardpeer. In het glas kwam “Antonio” 2015 van Casal Figueira. Deze smaakvolle biodynamisch wijn is afkomstig uit het noorden van de Serra de Montejunto, op zo’n 50km boven Lissabon.
Lewis op het bord, Au Comptoir in het glas
Een perfect gegaard stukje griet werd geserveerd met rauwe komkommer, crème van girolles en weisaus. Een topgerecht van Resto Lewis werd hier gecombineerd met het topbier van Au Comptoir. De schuppenboer tripel van brouwerij Het Nest werd gerijpt op eikenvaten van Domaine François Carillon.
Ivan had een prachtig stuk hert voorzien voor deze avond. Zo serveerde hij een perfect gebakken stukje filet van hert en een farce van hert in crépinette. Hierbij kwam een jus van truffel, crème van wortel en gebakken pastinaak. Een perfecte pairing met deze Portugeese topwijn afkomstig uit de Douro: Vinha Grande tinto 2012 van Casa Ferreirinha.
Ivan blijft scoren, zo is dit gerecht met zacht gerookte kaas misschien wel mijn favoriet van de avond. De Kaasterkaas van Kaasaffineurs Van Tricht werd 1u30 koud gerookt. Deze werd geserveerd met sjalot, gedroogde ham en olijfolie. Hierbij werd de Tank 7 geschonken. Dit bier is afkomstig van Boulevard Brewing, een Amerikaanse brouwerij uit Kansas, opgestart in 1989 en sinds 2013 in handen van Duvel-Moortgat.
Afsluiten deden we met een smaakvol dessert van Resto Lewis. Peer werd gepocheerd met steranijs, vanille en gember. Deze werd geserveerd met espuma van karnemelk en een merenque met zoethout. In het glas kwam de bijpassende Madeira “Borges Verdelho” 10 years.
Wie de winnaar is van de avond? Ivan van Au Comptoir of Thomas van Resto Lewis. Alles twee, het zijn gewoonweg kunstenaars deze chefs. Beide chefs hebben een andere kookstijl, maar diezelfde passie voor het koken. Beide chefs kiezen voor kwaliteit, smaak en creativiteit. Beide chefs zijn pas tevreden als hun gasten tevreden zijn, en tevreden waren we. Chapeau voor beide teams.