Tartaar van oester, mijn favoriete recept
Ik ben helemaal niet zo een fan van oester. Of toch zeker niet van de pure, rauwe oester. Verwerkt in een gerecht, gemarineerde of gegratineerde kan ik het wel smaken. Dit recept behoord dan ook absoluut tot mijn favorieten. Hier combineren we tartaar van kort gepocheerde oester met komkommer, geroosterde sesam, rauwe en gedroogde Ibérico ham en verse koriander. Een top combinatie!
Nodig voor 4 hapjes:
- 8 oesters
- 1 kleine fijngesneden sjalot
- 1 sliert komkommer
- geroosterde sesamzaadjes
- 2 plakjes Ibercoham
- enkele blaadje koriander
- olijfolie
- limoen, zeste
Doen:
- Doe de oesters open
- Pocheer de oester gedurende 2 minuten in visbouillon
- Verfris deze onmiddellijk met koud water en ijsblokjes
- Dep de oester doog
- Droog 1 plakje iberico ham gedurende 1 uur op 100 graden in de oven
- Snij het andere plakje ham in fijne reepjes
- Snij de oester in fijne blokjes, voeg een beetje olijfolie toe
- Voeg 1 kl fijngesneden sjalot toe aan de oester, breng op smaak met peper en zeste van limoen
- Dresseer de tartaar terug in de oester schelp
- Werk af met een sliert komkommer, reepjes en een stukje gedroogde ham, sesamzaadjes en koriander