Travel

Wijnboeren in La Morra – Piemonte

Print Friendly, PDF & Email

Een kennismaking met de Italiaanse wijn

Wij houden wel van een glaasje wijn, maar in de Italiaanse wijnen waren we nog niet zo bekend. Natuurlijk kent iedereen Prosecco, Chianti en Barolo, maar de Italiaanse wijnen gaan verder dan dat. We hadden het gelukt dat er op de tweede dag van onze vakantie een heuse dorpsdegustatie in La Morra was. Maar liefst 60 wijnboeren pronkten met hun wijnen en jonge barolo’s van 2012.

wijndegustatie

Hier leerden we enkele wijnboeren kennen die we later nog een bezoek brachten voor een persoonlijke degustatie en een bezoek aan hun domein.

Trediberri – La Morra

Tijdens zo een dorpsdegustatie moet je selectief zijn, je kan nooit op 4 uur tijd meer dan 60 verschillende wijnen proeven. Hoe selecteer je dan? Tja de wijnetiketten van Trediberri vielen ons onmiddellijk op. Deze cantina is nog erg jong, in 2008 kochten vader Frederico en zoon Nicola Oberto ruim 9 ha wijngaarden in La Morra. Deze bestaan uit 5 ha in de Berri cru met relatief jonge stokken, 2 ha in de cru Capelot en 2 ha in de befaamde top cru Rocche dell’Annunziata.
trediberri

Hoewel Trediberri nog relatief jong is, scoren ze onmiddellijk hoge toppen. Vader Frederico was voorheen al 40 jaar aan de slag bij één van de meest prestigieuze wijngaarden in de Barolo streek. Na hun opstart in 2008 kwam in 2012 de focus te liggen op volledig gecertificeerde biologische wijnbouw. Vandaag de dag maakt de sympathieke wijnfamilie Oberto karaktervolle, zuivere wijnen met een klassieke touch en een verbazingwekkende complexiteit.

trediberri-2

Erbaluna – La Morra

In 1985 besloten de broers Andrea en Severino het familiebedrijf voort te zetten. Ook zij maakten de switch naar biologisch. Erbaluna beschikt over een 15 ha wijngaarden. Veel hiervan is gelegen rond hun cantina, maar ook zij hebben een wijngaard op Rocche dell’Annunziata, één van de meest gerenommeerde wijngaarden die al bekend was als ‘cru’ in de vijftiende eeuw.

erbaluna

Ook hier brachten we een bezoek aan hun prachtige cantina en genoten we van een top degustatie. De eerste fles was onmiddellijk iets speciaals, het etiket was volledig anders en de verklaring daarvoor was super. Op het etiket staat een tekening die Andrea kreeg voor vaderdag van zijn twee kinderen. De Erbaluna rosso bestaat uit een samenstelling van 50 % Dolcetto & Barbera 50%. De smaak van deze wijn is evenwichtig met zeer zachte tannines. Een prachtig verhaal en een prachtige wijn. Prijs/kwaliteit één van de beste wijnen die we hebben geproefd. Dat hun barolo’s ook top waren, dat wisten we nog van de dorpsdegustatie. Maar op het einde van deze degustatie zagen we brandy staan. Omdat deze wijnmakers zelf al eens graag een cognac/brandy dronken besloten ze om er zelf ook één te maken. Eveneens een topproduct !

dsc_0419

Le Cecche – Diano d’Alba (filmpje)

Jan De Bruyne , afkomstig uit Antwerpen is de enige Belgische wijnboer uit de streek. Hij volgde zijn Italiaanse vrouw naar Italië en kocht er in 2001 deze wijnmakerij. Na een grondige restoratie van de gebouwen werden ook de wijngaarden onder handen genomen en uitgebreid. In totaal bezit hij 5,5 ha wijngaarden met o.a. Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Merlot. Naast deze rode druivensoorten heeft Jan ook een wijngaard met Riesling, deze werd geplant in Bossolasco op een hoogte van 750m en is één van de hoogste wijngaarden in de regio Langhe.

le-cecche

Ook de wijnmakerij van Jan is redelijk hoog gelegen. Via een kronkelweggetje rijden we naar boven tot we aankomen bij Le Cecche. Hier genieten we eerst even van het prachtige uitzicht alvorens we kennis maken met de wijnen. Jan kiest bewust niet voor Biologisch, maar gaat wel zo natuurvriendelijk te werk. Met zijn voorgeschiedenis als dokter beschouwd jan het maken van wijn als een exacte wetenschap. Uiteraard bepaalt het weer en de wijngaard de kwaliteit van de druiven, maar zelfs in de wijngaard kun je al veel doen om de druif optimaal te krijgen. Jan probeert zijn wijnen optimaal de begeleiden met behulp van de technieken die voorhanden zijn. Niet dat het gekunstelde wijnen zijn, zeker niet, maar Jan laat niks aan het toeval over.

le-cecche-2

Verder bezochten wij nog Vigneti Dosio, Cascina Ballarin, Batasiolo & Fratelli Ferrero

 

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *