Cum Laude,
Cum Laude. Zo heet voortaan het restaurant van de Leuvense Faculty Club. In het eeuwenoude historische kader van het Groot Begijnhof kan je van maandag tot en met vrijdag terecht voor een klassiek etentje in stijl.
Fine dining in UNESCO-werelderfgoed
Het door UNESCO geklasseerd werelderfgoed bulkt van unieke historische karakteristieken. Deze werden door een volledige metamorfose van het restaurant terug opgewaardeerd. Lichte, frisse kleuren contrasteren met het donkere houten vakwerk. Aan de muur hangen prachtige eigentijdse kunstwerken.
Culinaire traditie
Het keukenteam zal voortaan rechtstreeks door directeur Peter Herbiest aangestuurd worden. Chef en vaste waarde Lars Vleminckx (voorheen sterrenrestaurant Arenberg) blijft samen met sous-chef Wout Grevendonck aan het fornuis staan, beide kregen nog extra versterking dankzij de aanwerving van Tom Vanhoegaerden.
Buiten is er een aangename garden lounge, waar het in de zomermaanden zalig vertoeven is. Tijdens ons bezoek in oktober nemen we plaats in het gezellige restaurant. Op de kaart vinden we naast een klassieke à la carte, een businesslunch, een 3 gangen vegetarische menu of een 3 (€58), 4 (€69) of 5 (€79) gangen degustatie menu. We kiezen ervoor om ons volledig te laten onderdompelen in de vernieuwde ‘Cum Laude’ en genieten van een uitstekende 5 gangen lunch.
Starten deden we met een heerlijk glaasje Taittinger champagne. Hierbij kwam een hummus op basis van tuinkruiden met Italiaanse Grissini op tafel. Als tweede amuse werd er een garnaalkroket met rouille en een plakje gerijpt rundvlees geserveerd.
Toast champignon werd geserveerd met een bouillon van eekhoorntjesboord en een mousse van foie gras. In het glas: Orélie Blanc 2016 – Les Vignerons Ardéc
Krokant gebakken buikspek kwam met een espuma van geitenkaas en gelei van mango. in het glas een Duitse Müller-Catoir Weissburgunder.
De klassieke combinatie tussen coquille en bloedworst werd opgefrist met een espuma van aardpeer en een crumble van hazelnoot. Hierbij werd een smaakvolle Bourgogne wijn van een vooraanstaand wijnhuis uit Côtes de Nuits geschonken.
Een perfect gebakken stukje hert werd geserveerd met verschillende wortelen, knolselderij, heerlijke kroketjes en een wildsaus met veenbes. Voor de wijn blijven we deze keer in Frankrijk: Le Seigneur du Raveil AOC Vacqueyras – 2014.
Ook het dessert op basis van cremeux van chocolade, Doyenné peer en vers gedraaid vanille ijs was een schot in de roos.
Afsluiten deden we nog met een tasje koffie waarbij een fraaie trolley gevuld met mignardises tot aan tafel werd gerold.
Cum laude is een aanduiding dat wordt gegeven aan studenten die met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. Ikzelf heb dat niet gehaald, maar bij dit restaurant zijn ze daarvoor op de goede weg. Met de opfrissing van het restaurant en de smaakvolle gerechten van deze jonge koks, zou de bediening misschien nog iets minder stijf mogen.
Praktisch:
Restaurant Cum Laude ¦ Groot Begijnhof 14 ¦ 3000 Leuven
Website ¦ Facebook ¦ Reserveren