Graham’s Port Week,
Ten onrechte wordt Porto vaak als aperitief gedronken. Dit is een miskenning van zijn grote complexiteit, in Portugal drinkt men zelfs enkel witte porto als aperitief. De rode porto schenkt men veelal bij kaas, het dessert of als digestief. Een heel diner begeleid van porto, was ook voor ons een nieuwe ervaring. Dankzij de “Graham’s Port Week” werd dit voor ons een leerzame eerste ontdekking.
Graham’s Port Ambassador
De verschillende Graham’s Port Ambassadors, waaronder Greet van Cachet de Cire zijn in Portugal samengekomen om een bezoekje te brengen aan de Dourovallei, de wijngaarden en de kelders van Graham’s. Gesterkt door deze ervaring hebben ze zich vervolgens toegespitst op het creëren van heerlijke en soms verrassende combinaties en cocktails.
Cachet de Cire,
Restaurant Cachet de Cire van Greet Verbeeck & Fée Van Doorselaer vinden we terug in de Guldensporenlei vlakbij het station van Turnhout. Het pand dat dateert uit 1890 straalt een authentieke en huiselijke sfeer uit. In de keuken vinden we autodidact Greet Verbeeck. Zelf omschrijft ze haar kookstijl als Frans-mediterraans. In het restaurant zorgt gastvrouw Fee dat de heerlijke gerechten begeleid worden door een excellent glas wijn, dit aan een correcte prijs. Sinds kort kan je bij Cachet de Cire ook overnachten: op de bovenverdieping bevinden zich drie comfortabele gastenkamers.
Graham’s Port diner,
Als aperitief starten we voor mij persoonlijk met een iets te zware combinatie tussen Mandarine Napoléon, Tawny port, zeste van limoen en een takje rozemarijn. Hierbij werd een met hoisin gelakt kwartelboutje geserveerd.
Brandade van stokvis werd geserveerd met licht gepekelde knolselderij, bouillon van komkommer en afgewerkt met dille en zwarte bes. Hierbij werd een gekoelde Graham’ s Extra Dry White geschonken. Een eerste geslaagde match.
Voor het tweede gerecht werd onmiddellijk het grof geschut boven gehaald. De 20 jaar oude Graham’s Tawny Port, geserveerd in een fles van 450 cl, die op zich al een bezienswaardigheid is. Hierbij serveerde chef Greet een overheerlijke combinatie tussen gebakken foie gras, pruimen met gember en een granola van zonnebloempitten met Marokkaanse kruiden. Mijn persoonlijke favoriet van het diner.
Het hoofdgerecht bestond uit een stukje perfect gegaarde filet van hert, gekonfijte hertenwang, gegrilde pompoen, aardappelkroket en gedroogde boerenkool. Hierbij werd de Graham’s Port The Tawny geschonken. Na de 20 jaar oude port, zorgde dit voor een minder resultaat. Wederom zorgde de gedroogde boerenkool voor een heerlijk breekpunt tussen het gerecht en de porto.
Rauwmelkse Belgische kaas, “Pas De Bleu” van hinkelspel uit Lochristi werd aan tafel gebracht met in gember gemarineerde rode biet, crème van framboos en krokantjes van chiochia biet. Hierbij zorgde de (gekoelde 12º-15ºC) Graham’s Vintage van 1983 voor een heerlijke pairing. Een prachtige port, eentje om van te genieten.
Afsluiten deden we met een dessert op basis van chocolade brownie, vanilleroomijs en gemarineerde kersen. In het glas kwam één van mijn favoriete ports, Six Grapes Ruby Reserve. Deze Grahams Six Grapes Reserve Port heeft het karakter van een Vintage Port en smaakt uitstekend bij stevige kaassoorten, chocolade en chocolade desserts. Een top combinatie dus!
Mijn verwachtingen,
Zoals ik in het begin al zei, was dit voor mij ook een nieuwe ervaring. Een volledig diner begeleid van porto, ik had er vraagtekens bij. Maar mijn verwachtingen zijn overtroffen. Wanneer de juiste porto aan de juiste temperatuur geschonken word is het een echte topervaring.
Hier leverde chef Greet alvast een knappe prestatie af. Want ook voor haar was dit nieuw. Normaal creëert ze een gerecht en gaan ze daarbij opzoek naar een bijpassende wijn. Nu moesten ze omgekeerd te werk gaan. Met een geslaagd resultaat! Persoonlijk zou ikzelf wel eerst The Tawny schenken en daarna pas de 20 jaar oude.
Praktisch:
Cachet de Cire ¦ Guldensporenlei 23 ¦ 2300 Turnhout
0476 29 81 89 ¦ Website ¦ Facebook ¦ Graham