Recepten, Zoetigheden

Gebakken banaan – Crème van pastinaak – Crumble van noten

Print Friendly, PDF & Email

Ikzelf hou enorm van groenten of kruiden die verwerkt zitten in een dessert. Echter had ik deze combinatie zelf nog nooit proberen te maken. Terwijl ik een dessert rond banaan aan het uitwerken was kwam ik bij deze combinatie uit. Ik moet zeggen, dat ik er trots op ben. Deze combinatie is echt overheerlijk. Het grote voordeel is dat je voor dit dessert helemaal geen keukenprins of prinses moet zijn. Het lijkt misschien allemaal veel werk, maar dat valt echt wel mee. Tijdens het barbecue seizoen ga ik de banaan eens proberen te grillen op de bbq ipv in de oven.

Nodig voor 4 personen:

Gebakken banaan:

  • 2 bananen
  • 1 el suiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 takje tijm
  • 1 tl zeste van sinaasappel

Meringue met citroen en tijm:

  • 50 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 100 g bloemsuiker
  • zeste van 1 citroen
  • 1 tl tijm

Crème van pastinaak en mascarpone:

  • 1 pastinaak
  • 200 g mascarpone
  • 1/2 vanillestok
  • melk

Crumble van noten:

  • 50 g boter
  • 50 g kandijsuiker
  • 50 g bloem
  • 75 g pecannoten
  • grof zeezout
  • 1 tl korianderzaad

Afwerking:

  • 1 pastinaak
  • 1 limoen

Doen:

Meringue:

  1. Weeg het eiwit, klop deze stijf, voeg aan het einde de kristalsuiker toe in delen
  2. Klop nu door totdat je eiwitten stijf zijn, mooi glazen en pieken vormen
  3. Spatel er voorzichtig de poedersuiker, zeste van citroen en tijm door
  4. Verdeel het eiwitschuim op ovenplaten met bakpapier naar gelang de gewenste grote
  5. Bak ze ongeveer 1 uur op 95 graden

Crème van pastinaak:

  1. Schil de pastinaak, snij deze in blokjes
  2. Kook de pastinaak gaar in de melk met vanillestok
  3. Giet de pastinaak af, hou de melk bij
  4. Schraap de zaadjes uit de vanillestok, voeg deze toe aan de pastinaak
  5. Mix de pastinaak tot een gladde puree, voeg eventueel 2 el van de melk toe
  6. Weeg de pastinaak af en voeg hetzelfde gewicht aan mascarpone toe
  7. Meng goed en bewaar in de koelkast

Crumble van noten:

  1. Plet het korianderzaad fijn in de vijzel
  2. Hak de noten grof
  3. Maak een mengeling van boter, bloem, suiker, noten en korianderzaad
  4. Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
  5. Strooi er een beetje grof zeezout over
  6. Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
  7. Roer halverwege de crumble om met een vork

Gebakken banaan:

  1. Maak een mengeling van suiker, vanillesuiker en sinaasappelzeste.
  2. Snij de banaan doormidden en leg deze in een ovenschotel
  3. Besprenkel de banaan met olijfolie en strooi er de suiker over
  4. Bak de banaan gedurende 15 minuten op 180 graden

Afwerking:

  1. Schik de banaan op bord
  2. Schep een toefje crème van pastinaak op bord
  3. Werk af met crumble, meringue, rasp van rauwe pastinaak en zeste van limoen

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *