Boa bun met gebakken scampi en een Oosterse salsa
Hoofdgerechten, Recepten, Snacks, Broodjes, Quiche & Wrap's

Gestoomde bao bun met scampi en …

Print Friendly, PDF & Email

In deze blogpost niet één, maar twee recepten. Telkens met een heerlijk gestoomde boa bun. Deze zacht gestoomde broodjes worden veelal met varkensvlees of buikspek geserveerd. In deze recepten maken we een versie met gebakken scampi en een Oosterse salsa van lente ui, koriander, rode ui en chili. Daarbij komen krokante groenten zoals komkommer en radijs. In de andere versie gaan we aan de slag met gefrituurde scampi, koolsla en sriracha mayonaise. 

Boa Bun (10 á 12 stuks)

  • 440 g bloem
  • 260 ml melk
  • 11 g droge gist
  • 30 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • (olijfolie)
  • Warm de melk zachtjes op tot 40 graden (lauw)
  • Doe bloem, droge gist, suiker, zout en bakpoeder in de mengkom van je keukenrobot
  • Laat de keukenrobot om zijn zachtste stand draaien
  • Giet hier vervolgens zachtjes de melk bij
  • Laat het deeg ongeveer 10 minuten zachtjes kneden
  • Laat het deeg gedurende 1 uur rusten/rijzen met een handdoek over de kom
  • Kneed het deeg opnieuw gedurende enkele minuten
  • Maak bolletjes van ongeveer 50 gram
  • Leg deze op een stukje bakpapier
  • Dek de bolletjes af met een handdoek
  • Laat deze gedurende 25 minuten rusten
  • Optioneel kan je de bovenkant van de bun nu kort grillen
  • Leg de bolletjes/buns in de stoommandjes
  • Stoom deze gedurende 15 minuten

Wil je dubbel gevouwen buns?

  • Maak dan worstjes van 50 gram i.p.v. bolletjes
  • Rol deze met een deegrol uit tot een dikte van 1 cm
  • Wrijf de bovenkant in met olie. Vouw de buns dicht
  • Laat 25 minuten rusten, stoom gedurende 15 minuten

Boa bun met gebakken scampi en een Oosterse salsa

  • 1/2 rode ui
  • 2 lente uitjes
  • 1 el fijngesneden verse koriander
  • 1 rode chilipeper
  • 1 kl sesamolie
  • 1 kl sushiazijn
  • 1 kl olijfolie
  • 1 kl limoensap
  • snuifje suiker en snuifje zout
  • 1/2 komkommer
  • 1 bussel radijs
  • scampi (4 scampi/bun)
  • 1 el sesamzaadjes

  • Snij de komkommer en radijs in fijne reepjes. Zet even apart
  • Snij voor de Oosterse salsa de rode ui, lente ui, koriander en rode peper fijn. Doe dit in een kleine kom
  • Voeg hier sesamolie, sushiazijn, olijfolie, limoensap, suiker, en zout aan toe
  • Pel en kuis de scampi
  • Bak de scampi in een hete pan met een beetje vetstof
  • Kruid de scampi met peper en zout
  • Voeg op het einde de sesamzaadjes toe
  • Serveer de boa bun met fijngesneden groenten, scampi en Oosterse salsa

Bao bun met gefrituurde scampi en sriracha

  • scampi (4 scampi/bun)
  • 4 el mayonaise
  • 2 el sriracha
  • 100 g witte kool, fijn gesneden
  • 1 lente uitje, fijn gesneden
  • 4 el bloem
  • 1 el maizena
  • olijfolie
  • sushiazijn

  • Pel en kuis de scampi
  • Kruid de witte kool met olijfolie, sushiazijn, peper en zout
  • Meng bloem, maizena en 1 kl sriracha met water tot een dik pannenkoekbeslag
  • Haal de scampi door het beslag
  • Frituur de scampi enkele minuten op 170 graden
  • Meng 2 delen mayonaise met 1 deel sriracha
  • Serveer de buns met een beetje koolsla, gefrituurde scampi en sriracha mayonaise.
  • Werk af met fijngesneden lente ui

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *