Hoofdgerechten, Recepten

Hinde – pastinaak – knolselder – hasselback aardappelen

Een tijdje geleden werd ik uitgedaagd door de KOOKteam van Spar om met hun producten een eindejaarsgerecht te koken. Ik moet toegeven, deze eindejaarsperiode kook ik bijna niet. Tijdens de feestdagen staat onze tafel meestal vol met lekkers zodat iedereen aan tafel kan blijven genieten. Geen stress voor de kok.

hinde spar 3

Zonder recept of winkel lijstje reed ik richting de Spar in Lichtaart. Terwijl ik langs de vlees afdeling liep begon de inspiratie binnen te druppelen. Deze periode ligt er natuurlijk wild in de koeltoog. Een stukje hinde was het eerste van de winkelkar. Hierna volgde de klassieke groenten die perfect passen bij wild: Knolselder, Pastinaak & oesterzwammen. Voor de aardappelen koos ik “Corne de Gatta”, letterlijk Geitehoorn. Een zeer lekkere en vastkokende aardappel.

Nodig voor 4 personen:

  • 600 g Corne de Gatta aardappelen
  • 2 pastinaak
  • 4 stronk witloof
  • 250 g oesterzwammen
  • 2 x 180 g filet van hinde
  • 1/2 knolselder
  • boter
  • 1 teentje knoflook

Hinde 1

Doen:

Hasselback aardappelen:

  1. Snij het teentje knoflook in plakjes en laat dit een uurtje marineren in olijfolie
  2. Was de aardappelen goed
  3. Leg de aardappelen in een houten lepel
  4. Maak insnijdingen in de aardappel, maar snij de aardappel niet helemaal door
  5. Wrijf de aardappelen in met de look-olijfolie
  6. Kruid met peper en zout
  7. Bak de aardappelen ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden

 

Puree van pastinaak

  1. Schil de pastinaak en snij deze in grove stukken
  2. Smelt een klontje boter in een kookpot, stoof hier de pastinaak hierin aan, kruid met peper en zout
  3. Voeg beetje water toe en plaats een deksel op de pot
  4. Laat de pastinaak garen
  5. Mix de pastinaak fijn tot puree
  6. Voeg eventueel nog een klontje boter of een scheutje room toe
  7. Kruid met peper, zout en nootmuskaat

 

Knolselder:

  1. Schil de pastinaak, snij deze in hele fijne blokjes
  2. Stoof deze kort aan met een klontje boter
  3. Kruid met peper en zout

 

Witloof:

  1. Snij het witloof doormidden
  2. Bak deze bruin met een klontje boter
  3. Voeg beetje water toe, kruid met peper en zout
  4. Gaar het witloof onder deksel

 

Oesterzwammen:

  1. Bak de oesterzwammen aan met een klontje boter
  2. Kruid met peper en zout

 

Rode Wijnsaus:

  1. Pel en snipper de sjalot, Smelt de boter in een grote kookpot en fruit de sjalot aan
  2. Wrijf de peper en koriander bolletjes fijn in de vijzel en voeg deze toe aan de sjalot
  3. Voeg de tijm en knoflook toe
  4. Blus af met de rode wijn, laat dit bijna helemaal inkoken
  5. Giet de wildfond erbij en laat opnieuw de saus inkoken tot er 1/3 overblijft
  6. Bind de saus met een beetje maizena, en breng ze op smaak met peper en zout
  7. Giet de saus door een fijne zeef en zet ze apart.

 

Afwerking: 

  1. Kruid het vlees met peper en zout
  2. Smelt een klontje boter in een pan en bak de hindefilet goudbruin.
  3. Kruid met peper en zout
  4. Dresseer de groenten en aardappelen op het bord
  5. Snij de filet van hinde in plakjes en schik deze op bord
  6. Serveer de saus apart
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *