Hostellerie Le Prieuré Saint-Géry
Hostellerie Le Prieuré Saint-Géry dankt zijn naam aan het idyllische gehucht Solre-Saint-Géry. Deze voormalige priorij is de ideale uitvalsbasis voor een romantisch of culinair weekend dicht bij huis.
Dertig kilometer ten zuiden van Charleroi werd deze zeventiende-eeuwse priorij omgebouwd tot een charmante hostellerie. Deze herbergt 4 kamers en 2 appartementen die stuk voor stuk met Ardense charme zijn ingericht. Daarnaast is het gastronomische restaurant, dat sinds 1996 bekroond is met een Michelinster het kloppende hart van Le Prieuré.
Waalse gastronomie
Met zijn 18/20 in GaultMillau is chef Vincent Gardinal een vaste waarde van de Waalse gastronomie. Het restaurant is modern ingericht met behoud van de historische charme. Hier worden de gouden regels voor stijlvol tafelen volledig ingevuld. Wit tafellinnen, sfeervolle verlichting, een bloemetje en prachtig klassiek servies.
Chef Vincent Gardinal serveert een eigentijdse keuken op basis van eersteklas ingrediënten. De charme en persoonlijkheid van de kamers worden weerspiegeld in zijn gerechten. Perfectie, finesse en emoties zijn enkele trefwoorden die de creaties van Gardinal omschrijven. Hij serveert een eigen interpretatie van de moderne gastronomie zonder mee te doen aan trends en modegrillen.
Fijnproeversmenu
Wij kiezen tijdens ons diner voor de formule met aangepaste wijnen. Maar als wijnfreak is het zeker aan te raden om de wijnkaart te bekijken. De uitgebreide kelder is rijk aan wijnen van alle landen en jaren. Tijdens het aperitief met een glas Taittinger champagne en een drietal amuses worden we nog niet omvergeblazen. Maar de chef drukt onmiddellijk zijn stempel met het eerste gerecht uit de fijnproeversmenu.
Hier combineert hij een mooi stukje zonnevis met aardpeer, Parmezaanse kaas en zwarte truffel. Een kroketjes van truffelboter zorgt ervoor dat alle componenten van dit gerecht mooi samenvloeien.
Als tweede gerecht gaat chef Gardinal aan de slag met zeeduivel, de vis van het jaar. Deze wordt geserveerd met een heerlijke sabayon van beurre noisette, artisjok en olijf.
Als laatste voorgerecht wordt een stukje foie gras kort gebakken en geserveerd met prei, pistache en een jus van koffie en rode vruchten.
Het pièce de résistance is een stukje perfect gegaard lamszadel en een botermals stukje lamsnek. Dit gerecht wordt aangevuld met schorseneer, knolselder, kastanje en afgewerkt met een fluweelzachte lam jus.
Na een pré-dessert op basis van appel, olijfolie, honing en koriander serveert de chef een eigen interpretatie van de klassieke red velvet cake.
Chocolade brownie gecombineerd met huisbereid ijs van rode vruchten, crumble van noten en een heerlijke sabayon.
Tot tweemaal toe komt er een prachtig gevulde chariot aan onze tafel. De eerste keer, net voor het dessert passeerde de kaas chariot. Dit assortiment bestaat voor drie vierde aan Belgische kazen. Ze worden geserveerd met getoast krentenbrood en gekonfijte vijg of abrikoos.
De tweede chariot is gevuld met zoetigheden voor bij de koffie. Ideaal om dit romantisch diner af te sluiten.
Heerlijk ontwaken
Na een deugddoende nachtrust genieten we ’s morgens van een gedekte tafel met ontbijt. Van knapperig brood, huisbereide jams, fijne vleeswaren tot lokale kazen en andere lekkernijen. Niet te vergeten zijn de botercroissant en het chocoladebroodje. Zo lekker vind je ze nog maar zelden. Met een prachtig uitzicht over de met sneeuw bedekte tuin genieten we van een heerlijk ontbijt. De chef die na het diner aan tafel komt voor een babbel met zijn gasten en ’s morgens de koffie inschenkt, maakt het verhaal van Le Prieuré Saint-Géry helemaal af.
Met de stad Thuin, de abdij van Aulne, de kastelen van Fosteau en het dorp Ragnies – een van de mooiste dorpen in België – heeft deze omgeving enorm veel mogelijkheden. Snuif overdag de geschiedenis van Henegouwen op en laat je ‘s avonds onderdompelen in de Waalse gastronomie.
Praktisch:
Le Prieuré Saint-Géry ¦ Rue Lambot 9 ¦ 6500 Beaumont
Website ¦ 071 58 97 00